top banner

Credite in lei cu dobanda variabila: Robor isi arata riscurile ascunse!

31 Ianuarie 2014 | Autor: Conso

Ratele Robor s-au majorat peste noapte cu 1 punct procentual, ceea ce va duce la cresterea ratelor pentru toti clientii care au credite in lei cu dobanda variabila.
Pe 31 ianuarie 2014, s-a produs inevitabilul: dobanzile interbancare in lei au facut un salt considerabil. Robor la 3 luni s-a majorat peste noapte de la 2,43% la 3,52%, iar Robor la 6 luni  -  de la 2,73% la 3,26%. Cumulat, in ultimele 2 zile, dobanzile Robor contabilizeaza cresteri de aproape 1,5 puncte procentuale.
Acesti indici sunt utilizati de banci pentru a actualiza dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, ceea ce inseamna ca dobanzile vor creste la urmatoarea actualizare, daca evolutiile actuale de pe piata monetara se vor mentine.
In cursul lui 2013, creditele in lei s-au ieftinit semnficativ, ca urmare a reducerii extrem de rapide a indicilor monetari (de la 6% la inceput de an, au coborat pana la 2%). Asa cum Conso.ro a semnalat, aceste scaderi sunt temporare, iar indicele Robor este extrem de volatil. In mod traditional, au avut loc modificari ample ale dobanzilor interbancare la lei, motiv pentru care creditele imobiliare in lei sunt expun clientii la riscuri majore.
Impactul asupra consumatorilor s-a accentuat din vara acestui an, cand guvernul (la recomandarea BNR) a eliminat componenta in euro din programul Prima casa. Astfel, populatia a fost fortata sa se indatoreze in lei si sa suporte ulterior, consecintele variabilitatii dobanzilor in lei. Anterior, consumatorii s-au ferit de aceste imprumuturi, motiv pentru care aproape toate creditele Prima casa s-au acordat in euro.
De exemplu, la un credit Prima Casa in valoarea de 150.000 lei pe 30 ani, rata lunara era de 760 lei, atunci cand Robor 3M era de 2%. Tinand cont de noul indice Robor, rata lunara va urca la 900 lei, in crestere cu 140 lei. Daca dobanzile interbancare vor continua sa creasca, ratele vor deveni tot mai mari.
La un credit Prima casa in euro pe 30 ani, rata lunara ar fi fost de 165 euro. Daca tinem cont de nivelul maxim al cursului atins recent (de aproape 4,55), suma de plata ar fi fost de 750 lei. Astfel, clientii ar fi platit mult mai putin, cu toate ca leul s-a depreciat considerabil.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul