top banner

Cand poate fi refinantat un credit Prima Casa?

28 August 2011 | Autor: Marius Serban

Obtinerea unui credit Prima Casa este conditionata de inscrierea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a imobilului pe o perioada de 5 ani de la achizitie.
Din acest motiv, refinantarea acestui imprumut cu un credit ipotecar standard nu este posibila in aceasta perioada, chiar daca sunt banci dispuse sa finanteze astfel de operatiuni.
Pentru ca refinantarea sa aiba loc este necesar, intr-o prima etapa, ca noua banca sa inscrie in cartea funciara o ipoteca de rang II. Acest lucru nu este posbil insa fara acceptul Ministerului Finantelor Publice (MFP), care conform conditiilor de acordare a creditului Prima Casa, a inscris in cartea funciara atat interdictia de vanzare pe o perioada de 5 ani, cat si interdictie de grevare cu alte sarcini.
In cazul in care s-ar refinanta creditul, clientul ar iesi din sfera programului Prima Casa, iar MFP ar fi obligata sa ridice ambele interdictii. Prin urmare, clientul ar putea in acest fel chiar sa isi vanda imobilul inainte de implinirea termenului de 5 ani. Cum acest lucru ar insemna incalcarea legislatiei ce reglementeaza programul Prima Casa, MFP nu poate permite ca refinantarea sa aiba loc mai devreme de 5 ani de la data acordarii creditului.
In concluzie, pentru a fi posibila refinantarea creditelor Prima Casa este necesara o schimbare legislativa. Acest lucru ar putea fi un aspect favorabil pentru toate partile implicate in program:
  • Prima Casa este gandit ca un program social si nu ar trebui sa existe obstacole in a parasi un astfel de program. Statul si-ar putea folosi garantiile mai eficient, directionandu-le catre persoanele care au nevoie cu adevarat de protectie sociala;

  • Clientii care parasesc programul vor elibera garantiile de care au beneficiat pentru acordarea de noi imprumuturi, aspect pozitiv daca avem in vedere ca plafonul de garantii este limitat;

  • Bancile ar putea acorda noi credite Prima Casa, dar si noi credite imobiliare standard (pentru cei care parasesc programul).

In prezent, singurul mod de a iesi din program consta in rambursarea integrala a creditului, din surse proprii sau prin obtinerea unui credit de nevoi personale (solutie mult mai costisitoare).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul