Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

De ce contractele de economisire-creditare au un succes mai mare in alte tari?


Bancile romanesti de economisire-creditare recunosc potentialul urias pe care il are piata noastra, in ciuda situatiei economice generale nefavorabile. Totusi, acestea solicita mai multa implicare din partea statului in promovarea programului de sustinere a fondului locativ, datorita numarului mare de potentiali beneficiari.


Bancile de economisire creditare solicita guvernului, si in special Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), mai multa implicare in sustinerea programului dezvoltat impreuna, care in timp a ajutat mai multi romani decat alte sisteme de subventionare.

“Produsul de economisire-creditare este accesibil tuturor persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca situatia locativa, nu doar tinerilor. Ar fi foarte bine daca guvernul ar vorbi mai mult si despre noi”, a mentionat Andrei Stamatian, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in cadrul unui seminar organizat la Bratislava.

Conform datelor prezentate de Raiffeisen Locuinte, sistemul de economisire-creditare a adus beneficii unui numar de aproximativ 250.000 de persoane, in timp ce alte programme derulate de MDRT – subventia pentru constructie si ANL – au insumat doar 120.000 de beneficiari.

In alte tari, sistemele Bauspar (asa cum mai sunt denumite solutiile de economisire-creditare) au avansat puternic in randul populatiei, sustinand activ cresterea fondului locativ.

Slovacia -  istoria unui succes

In Slovacia, sistemul de economisire creditare a debutat in 1992, aceasta a fiind de altfel si prima tara din Europa de Est in care produsele Bauspar au fost prezentate populatiei.

In lipsa unor alternative financiare, persoanele fizice au apelat masiv la sistem pentru a-si imbunatati confortul locativ.


Pana in prezent, au fost incheiate aproximativ 3 milioane de contracte, iar 60% din clienti au avut in derulare doua sau mai multe contracte de-a lungul timpului.

In Romania, sistemul a fost introdus mult mai tarziu in oferta de produse financiare, prima banca de economisire-creditare fiind lansata abia in 2004.

Primul credit Bauspar efectiv acordat a fost in 2006, cand deja bancile comerciale incepusera sa promoveze agresiv de cativa ani creditele ipotecare clasice.

Prima de la stat – principalul intrument de marketing

Principalul avantaj pe care bancile specializate l-au scos in evidenta pentru a vinde produsele de economisire-creditare a fost prima de la stat, oferita prin intermediul MDRT.

Initial, procentul a fost de 30%, dar a fost redus in 2006 la 15%. Apoi a urcat inapoi pana la 25%, dar maximum 250 euro, pentru economiile realizate in 2009.

“Anul in care a inceput criza este anul in care economisirea-creditarea a avut o tractiune mai buna”, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele al BCR Banca pentru Locuinte, unul din cei doi jucatori actvi in piata.

In consecinta, o familie cu patru membri care reuseste intr-un an sa economiseasca 4.000 euro (prin intermediul a 4 contracte) intr-un produs Bauspar, primeste de la stat in 2010 inca 1.000 euro ce pot fi utilizati in scop locativ.

Reprezentantii romani sunt optimisti si nu vad o reducere a primei in viitorul apropiat. In plus, chiar daca acest lucru s-ar intampla, noul procent nu se aplica retroactiv deci ar putea afecta economiile realizate abia in 2011.

Creditele mai relaxate ar putea impulsiona piata

Romanii care reusesc sa economiseasca timp de 18 luni cel putin 40% din valoarea contractata, pot obtine un credit in lei, cu dobanda fixa de cel mult 6%, pestru restul sumelor necesare investitiei propuse

Conform reprezentantilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte, creditul mediu este de 40.000 lei, fiind destinat in special modernizarii si nu achizitiei.

In Slovacia, sumele la care se invart creditele ajung in mod uzual la cateva zeci de mii de euro. Clientii care au economisit regulat pot obtine creditele fara a demonstra prin documente justificative ca au un anumit nivel de venit sau ca se incadreaza in gradul de indatorare maxim acceptat de banca.

“Astfel de credite sunt acordate doar clientilor care timp de cativa ani au economist regulat si avem o certitudine ca pot sustine plata lunara”, a precizat Herbert Pfeiffer, vicepresedinte al PSS, principalului jucator din Slovacia pe piata Bauspar.
 
In Romania, bancile trebuie sa faca o analiza minutioasa a clientilor conform normelor interne de eligbilitate, aprobate de BNR, astfel incat acordarea creditului nu este garantata.

“Autoritatile de reglementare ar trebui sa aiba o atitudine diferita cand vine vorba de bancile de economisire-creditare, deoarece noi avem o lichiditate mai mare si mai putine credite neperformante”, a mai precizat Pfeifer.

In Slovacia, rata creditelor neperformante ajunge la 2,2%, in timp ce in Romania, datorita numarului relativ redus de imprumuturi Bauspar acordate, numarul restantierilor este insignifiant.


Distribuie articolul
Alte articole

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult
Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

Citeste mai mult