De ce contractele de economisire-creditare au un succes mai mare in alte tari?

Bancile romanesti de economisire-creditare recunosc potentialul urias pe care il are piata noastra, in ciuda situatiei economice generale nefavorabile. Totusi, acestea solicita mai multa implicare din partea statului in promovarea programului de sustinere a fondului locativ, datorita numarului mare de potentiali beneficiari.

Bancile de economisire creditare solicita guvernului, si in special Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), mai multa implicare in sustinerea programului dezvoltat impreuna, care in timp a ajutat mai multi romani decat alte sisteme de subventionare.

“Produsul de economisire-creditare este accesibil tuturor persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca situatia locativa, nu doar tinerilor. Ar fi foarte bine daca guvernul ar vorbi mai mult si despre noi”, a mentionat Andrei Stamatian, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in cadrul unui seminar organizat la Bratislava.

Conform datelor prezentate de Raiffeisen Locuinte, sistemul de economisire-creditare a adus beneficii unui numar de aproximativ 250.000 de persoane, in timp ce alte programme derulate de MDRT – subventia pentru constructie si ANL – au insumat doar 120.000 de beneficiari.

In alte tari, sistemele Bauspar (asa cum mai sunt denumite solutiile de economisire-creditare) au avansat puternic in randul populatiei, sustinand activ cresterea fondului locativ.

Slovacia -  istoria unui succes

In Slovacia, sistemul de economisire creditare a debutat in 1992, aceasta a fiind de altfel si prima tara din Europa de Est in care produsele Bauspar au fost prezentate populatiei.

In lipsa unor alternative financiare, persoanele fizice au apelat masiv la sistem pentru a-si imbunatati confortul locativ.


Pana in prezent, au fost incheiate aproximativ 3 milioane de contracte, iar 60% din clienti au avut in derulare doua sau mai multe contracte de-a lungul timpului.

In Romania, sistemul a fost introdus mult mai tarziu in oferta de produse financiare, prima banca de economisire-creditare fiind lansata abia in 2004.

Primul credit Bauspar efectiv acordat a fost in 2006, cand deja bancile comerciale incepusera sa promoveze agresiv de cativa ani creditele ipotecare clasice.

Prima de la stat – principalul intrument de marketing

Principalul avantaj pe care bancile specializate l-au scos in evidenta pentru a vinde produsele de economisire-creditare a fost prima de la stat, oferita prin intermediul MDRT.

Initial, procentul a fost de 30%, dar a fost redus in 2006 la 15%. Apoi a urcat inapoi pana la 25%, dar maximum 250 euro, pentru economiile realizate in 2009.

“Anul in care a inceput criza este anul in care economisirea-creditarea a avut o tractiune mai buna”, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele al BCR Banca pentru Locuinte, unul din cei doi jucatori actvi in piata.

In consecinta, o familie cu patru membri care reuseste intr-un an sa economiseasca 4.000 euro (prin intermediul a 4 contracte) intr-un produs Bauspar, primeste de la stat in 2010 inca 1.000 euro ce pot fi utilizati in scop locativ.

Reprezentantii romani sunt optimisti si nu vad o reducere a primei in viitorul apropiat. In plus, chiar daca acest lucru s-ar intampla, noul procent nu se aplica retroactiv deci ar putea afecta economiile realizate abia in 2011.

Creditele mai relaxate ar putea impulsiona piata

Romanii care reusesc sa economiseasca timp de 18 luni cel putin 40% din valoarea contractata, pot obtine un credit in lei, cu dobanda fixa de cel mult 6%, pestru restul sumelor necesare investitiei propuse

Conform reprezentantilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte, creditul mediu este de 40.000 lei, fiind destinat in special modernizarii si nu achizitiei.

In Slovacia, sumele la care se invart creditele ajung in mod uzual la cateva zeci de mii de euro. Clientii care au economisit regulat pot obtine creditele fara a demonstra prin documente justificative ca au un anumit nivel de venit sau ca se incadreaza in gradul de indatorare maxim acceptat de banca.

“Astfel de credite sunt acordate doar clientilor care timp de cativa ani au economist regulat si avem o certitudine ca pot sustine plata lunara”, a precizat Herbert Pfeiffer, vicepresedinte al PSS, principalului jucator din Slovacia pe piata Bauspar.
 
In Romania, bancile trebuie sa faca o analiza minutioasa a clientilor conform normelor interne de eligbilitate, aprobate de BNR, astfel incat acordarea creditului nu este garantata.

“Autoritatile de reglementare ar trebui sa aiba o atitudine diferita cand vine vorba de bancile de economisire-creditare, deoarece noi avem o lichiditate mai mare si mai putine credite neperformante”, a mai precizat Pfeifer.

In Slovacia, rata creditelor neperformante ajunge la 2,2%, in timp ce in Romania, datorita numarului relativ redus de imprumuturi Bauspar acordate, numarul restantierilor este insignifiant.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus