top banner

De ce contractele de economisire-creditare au un succes mai mare in alte tari?

10 Iunie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Bancile romanesti de economisire-creditare recunosc potentialul urias pe care il are piata noastra, in ciuda situatiei economice generale nefavorabile. Totusi, acestea solicita mai multa implicare din partea statului in promovarea programului de sustinere a fondului locativ, datorita numarului mare de potentiali beneficiari.
Bancile de economisire creditare solicita guvernului, si in special Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), mai multa implicare in sustinerea programului dezvoltat impreuna, care in timp a ajutat mai multi romani decat alte sisteme de subventionare.
“Produsul de economisire-creditare este accesibil tuturor persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca situatia locativa, nu doar tinerilor. Ar fi foarte bine daca guvernul ar vorbi mai mult si despre noi”, a mentionat Andrei Stamatian, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in cadrul unui seminar organizat la Bratislava.
Conform datelor prezentate de Raiffeisen Locuinte, sistemul de economisire-creditare a adus beneficii unui numar de aproximativ 250.000 de persoane, in timp ce alte programme derulate de MDRT – subventia pentru constructie si ANL – au insumat doar 120.000 de beneficiari.
In alte tari, sistemele Bauspar (asa cum mai sunt denumite solutiile de economisire-creditare) au avansat puternic in randul populatiei, sustinand activ cresterea fondului locativ.
Slovacia -  istoria unui succes
In Slovacia, sistemul de economisire creditare a debutat in 1992, aceasta a fiind de altfel si prima tara din Europa de Est in care produsele Bauspar au fost prezentate populatiei.
In lipsa unor alternative financiare, persoanele fizice au apelat masiv la sistem pentru a-si imbunatati confortul locativ.
Pana in prezent, au fost incheiate aproximativ 3 milioane de contracte, iar 60% din clienti au avut in derulare doua sau mai multe contracte de-a lungul timpului.
In Romania, sistemul a fost introdus mult mai tarziu in oferta de produse financiare, prima banca de economisire-creditare fiind lansata abia in 2004.
Primul credit Bauspar efectiv acordat a fost in 2006, cand deja bancile comerciale incepusera sa promoveze agresiv de cativa ani creditele ipotecare clasice.
Prima de la stat – principalul intrument de marketing
Principalul avantaj pe care bancile specializate l-au scos in evidenta pentru a vinde produsele de economisire-creditare a fost prima de la stat, oferita prin intermediul MDRT.
Initial, procentul a fost de 30%, dar a fost redus in 2006 la 15%. Apoi a urcat inapoi pana la 25%, dar maximum 250 euro, pentru economiile realizate in 2009.
“Anul in care a inceput criza este anul in care economisirea-creditarea a avut o tractiune mai buna”, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele al BCR Banca pentru Locuinte, unul din cei doi jucatori actvi in piata.
In consecinta, o familie cu patru membri care reuseste intr-un an sa economiseasca 4.000 euro (prin intermediul a 4 contracte) intr-un produs Bauspar, primeste de la stat in 2010 inca 1.000 euro ce pot fi utilizati in scop locativ.
Reprezentantii romani sunt optimisti si nu vad o reducere a primei in viitorul apropiat. In plus, chiar daca acest lucru s-ar intampla, noul procent nu se aplica retroactiv deci ar putea afecta economiile realizate abia in 2011.
Creditele mai relaxate ar putea impulsiona piata
Romanii care reusesc sa economiseasca timp de 18 luni cel putin 40% din valoarea contractata, pot obtine un credit in lei, cu dobanda fixa de cel mult 6%, pestru restul sumelor necesare investitiei propuse
Conform reprezentantilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte, creditul mediu este de 40.000 lei, fiind destinat in special modernizarii si nu achizitiei.
In Slovacia, sumele la care se invart creditele ajung in mod uzual la cateva zeci de mii de euro. Clientii care au economisit regulat pot obtine creditele fara a demonstra prin documente justificative ca au un anumit nivel de venit sau ca se incadreaza in gradul de indatorare maxim acceptat de banca.
“Astfel de credite sunt acordate doar clientilor care timp de cativa ani au economist regulat si avem o certitudine ca pot sustine plata lunara”, a precizat Herbert Pfeiffer, vicepresedinte al PSS, principalului jucator din Slovacia pe piata Bauspar.
 
In Romania, bancile trebuie sa faca o analiza minutioasa a clientilor conform normelor interne de eligbilitate, aprobate de BNR, astfel incat acordarea creditului nu este garantata.
“Autoritatile de reglementare ar trebui sa aiba o atitudine diferita cand vine vorba de bancile de economisire-creditare, deoarece noi avem o lichiditate mai mare si mai putine credite neperformante”, a mai precizat Pfeifer.
In Slovacia, rata creditelor neperformante ajunge la 2,2%, in timp ce in Romania, datorita numarului relativ redus de imprumuturi Bauspar acordate, numarul restantierilor este insignifiant.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

E cazul să ne refinanțăm în lei creditele în euro?

E cazul să ne refinanțăm în lei creditele în euro?

După o lungă hibernare, cursul euro-leu dă semne că revine la viață, dar mare atenție și la dinamica dobânzilor interbancare în lei.

15 Mai 2025 | Credite imobiliare
De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul