top banner

Conflict intre autoritatile poloneze pe tema creditelor in franci

02 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Autoritatile din Polonia nu au gasit inca o solutie pentru persoanele care au credite in franci elvetieni. In timp ce autoritatea financiara propune conversia la cursul istoric, cu o serie de penalitati pentru clienti, guvernatorul bancii centrale sustine ca o astfel de decizie ar fi „fatala” pentru banci.
”Cred ca aceasta propunere ar fi fatala pentru banci. In orice caz, dificil de acceptat. Pentru noi ar insemna sa renuntam la jumatate din rezervele valutare”, a precizat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka.
Presedintele Autoritatii de supraveghere financiara din Polonia, Andrzej Jakubiak, a propus recent ca debitorii sa isi poata converti datoriile chiar daca ar urma sa plateasca o serie de despagubiri bancilor.
El estima ca planul sau ar costa 1,2 miliarde de zloti (319 milioane de dolari) pe an, ceea ce ar insemna 25 de miliarde de zloti in decurs de 20 de ani, maturitatea celor mai multe din creditele vizate.
Pe de alta parte, premierul polonez Ewa Kopacz a declarat ca persoanele cu credite ipotecare in franci elvetieni nu vor fi lasate sa suporte singure riscurile pentru aceste credite.
De asemenea, guvernatorul bancii centrale a sfatuit bancile comerciale sa nu se bazeze pe fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor in franci elvetieni.
Polonezii au credite ipotecare in franci elvetieni echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al tarii. Bancile poloneze au anuntat ca, in colaborare  cu Guvernul, isi vor finaliza propunerile cu privire la masurile destinat rezolvarii problemelor provocate de creditele in franci pana la jumatatea lunii mai.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul