top banner

Conditiile de creditare vor deveni si mai dure

24 Mai 2012 | Autor: Marius Serban

Standardele de creditare s-au inasprit in trimestrul I din 2012, atat la creditele imobiliare cat si la cele de consum, conform unui sondaj BNR. Mai mult, bancile vor continua sa aplice conditii si mai dure in cursul trimestrului II, pentru toate categoriile de credite.
Noile reguli prudentiale impuse de BNR sunt principala cauza a ingreunarii accesului la credite al populatiei, considera bancherii.
Creditele ipotecare au fost mai putin afectate
La creditele ipotecare, modificarile au avut o amploare mai scazuta. Principala restrictie se refera la diminuarea gradului maxim de indatorare, care a afectat in special imprumuturile in valuta.
Gradul mediu de indatorare s-a situat pe un trend descendent, inregistrand o scadere de 2 puncte procentuale, de la 47% in trimestrul IV din 2011 la 45% in trimestrul I din 2012.
Valoarea medie a finantarilor a urcat, in schimb, la 79% din pretul de achizitie in trimestrul I din acest an, fata de 75% cat era in ultimul trimestru din 2011. Efectul este insa unul de ordin metodologic, deoarece indicatorul a fost raportat de o banca in plus, fata de sondajele anterioare.
Cererea de credite ipotecare s-a diminuat comparativ cu 2011, iar bancherii estimeaza ca aceasta tendinta se va mentine si in trimestrele urmatoare.
Creditele de consum sunt analizate mai sever
La creditele de consum, restrictionarea creditarii a fost cauzata atat de normele BNR cat si cresterea riscurilor de creditare, deoarece bancile estimeaza ca situatia financiara a populatiei se va deteriora.
Cererea pe acest segment a consemnat al treilea trimestru consecutiv de scadere, prin diminuarea solicitarilor de credite de nevoi personale cu ipoteca si de carduri de credit. Pentru trimestrul II din 2012, estimarile sunt pesimiste, fiind prognozata o contractie suplimentara la nivelul creditului de consum.
Pierderea medie in caz de nerambursare se mentine la 42% din credit, fiind diferentiata in functie de garantii: la creditele de consum fara garantii, procentul este de 55%, la cardurile de credit – 65%, iar la creditele imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca – sub 20%.
La sondajul BNR au participat 10 banci, care detin impreuna 80% din piata creditului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul