top banner

Comisionul de risc, eliminat de instanta din contractele de credit a peste 500 de clienti Volksbank

12 Decembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Comisionul de risc, eliminat de instanta din contractele de credit a peste 500 de clienti Volksbank

Judecatoria sectorului 2 a dat dreptate unui grup de peste 500 de clienti ai Volksbank si obliga banca sa elimine din contracte clauzele considerate abuzive si sa restituie clientilor sumele incasate in baza acestora. Clauzele includ perceperea comisionului de risc si modificarea ratei de dobanda.
Un grup de peste 500 de clienti ai Volksbank au mai facut un pas inainte in actiunea lor in justitie impotriva bancii. Judecatoria Sectorului 2 a constatat caracterul abuziv al mai multor clauze contractuale si a dispus eliminarea acestora. In plus, clientii vor primii inapoi banii perceputi de banca in baza acestor clauze.
Hotararea nu este irevocabila. Banca are 15 zile la dispozitie pentru a depune recurs.
Ce prevederi contractuale a anulat instanta?
Judecatoria a hotarat ca mai multe clauze contestate in ultimii 2 ani de clienti au caracter abuziv , printre care:
1.    Clauzele care instituie dreptul bancii sa revizuiasca rata dobanzii in cazul unor schimbari semnificative pe piata monetara;
2.    Clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, dupa caz, comision de administrare credit
3.    Clauzele care, in unele contracte, instituie comision de rezerva minima obligatorie sau comision de monitorizare polite de asigurare;
4.    Clauzele care stabilesc obligatia clientului de a incheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari partenera sau agreata de banca si dreptul bancii de a alege noua societate de asigurari care reinnoieste polita.
Instanta “constata nulitatea absoluta a clauzelor enumerate mai sus si, in consecinta, a clauzelor din actele aditionale la conventiile de credit, din notificari sau din comunicarile care au modificat tipul dobanzii din fixa in variabila, in lipsa acordului imprumutatului in acest sens”.
De asemenea, instanta obliga banca “sa restituie reclamantilor sumele incasate cu titlu de comision de risc (dupa caz, redenumit comision de administrare credit), de dobanda majorata si de comision rezerva minima obligatorie, de la data incheierii conventiei de credit la zi”.
In plus, clientii primesc cate 217 lei fiecare, sub forma de cheltuieli de judecata.
Clauzele din contracte se intorc impotriva bancherilor
Contractele cu prevederi neclare sau care contin clauze considerate abuzive de catre instante au creat probleme mari bancilor in ultimii ani. 
Astfel, mai multi clienti platesc marje de doar 1,5% peste Euribor la creditele ipotecare deoarece clauzele contractelor semnate au permis aceasta interpretare.
O serie de prevederi care impuneau clientilor exigibilitatea anticipata a creditelor in diverse situatii sau prevedeau majorari de costuri ce nu pot fi evitate au fost anulate
Acesta este si unul din motivele pentru care bancherii au transmis de curand catre BNR si Ministerul Justitiei o scrisoare prin care solicitau ca o parte din noile prevederi din legislatia aferenta protectiei consumatorilor sa nu li se aplice.
Este vorba indeosebi de punctele ce stipuleaza ca daca instanta constata caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract de credit, atunci respectiva clauza trebuie eliminata din toate contractele de credit similare in derulare.
“Impactul financiar agregat ar depasi cu mult impactul potential pe care OUG 50 l-ar fi cauzat (estimat la aproximatiov 600 mil. euro/an); tinand cont de practica actuala a instantelor de judecata, bancile nu numai ca nu ar mai avea dreptul de a percepe, pentru viitor, costurile aferente clauzelor declarate ca abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se mentioneaza in scrisoarea ARB.
Mai mult, bancherii au facut aprecieri si la adresa judecatorilor, considerand ca “sistemul judiciar din Romania nu este inca pe deplin pregatit pentru o apreciere justa a clauzelor contractuale specifice, cata vreme exista o perceptie deformata in ceea ce priveste modul de functionare al sistemului financiar-bancar”.
Afirmatiile bancherilor au fost sanctionate de consumatori, prin intermediul unor scrisori deschise. In acestea se afirma ca legislatia privind clauzele abuzive din contractele cu consumatorii este in vigoare din anul 2000, cu mult inainte de contractarea creditelor cu probleme. De asemenea, contractele semnate au fost contracte de adeziune, puse la punct de catre banci fara posibilitatea de negociere.
Clientii considera  “regretabil” si “nepermis unui profesionist care se respecta” ca exact clauzele care definesc diferite costuri ale contractelor de credit sa fie constatate de catre instante ca fiind abuzive, mai ales in conditiile in care bancile supun pentru aprobare catre BNR contractele de credit.
Pana in prezent, nu a fost consemnat niciun raspuns din partea autoritatilor la solicitarea bancherilor. Mai mult, reprezentantii institutiilor vizate, printre care ANPC, BNR si Consiliul Superior al Magistraturii, intrebati de Conso.ro pe marginea scrisorii, au preferat sa nu comenteze .    

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul