top banner

Comisia Europeana a pregatit o directiva pentru creditele ipotecare

01 Aprilie 2011 | Autor: Alexandra Popa

La 3 ani de la intrarea in vigoare a directivei creditului de consum, Comisia Europeana a trimis spre dezbarere un proiect similar pentru reglementarea creditului ipotecar. Noua directiva va aduce reguli mai stricte in special in zona brokerilor de credite si mai multa transparenta in ceea ce priveste costurile impuse clientilor.
Propunerea Comisiei Europene vizeaza crearea unei piete unice eficiente si competitive, care sa ofere un nivel ridicat de protectie si sa asigure o intensificare a activitatii tranfrontraliere, respectiv posibilitarea de a obtine un credit din strainatate.
Nevoia de reglementare s-a justificat prin impactul semnificativ pe care piata creditului ipotecar o are la nivelul UE. In 2008, soldul imprumuturilor ipotecare pentru locuinte se ridicau la aproape 6 trilioane euro, aproximativ 50% din PIB-ul Uniunii.
Noua directiva valideaza masurile luate de ANPC in Romania
In elaborarea directivei privind piata creditelor ipotecare, Comisia Europeana a avut in vedere si alinierea la reglementarea deja existenta in zona creditelor de consum, transpusa si in Romania prin OUG 50/2010, respectiv Legea 288/2010.
Comisia Europeana doreste sa se aplice aceleasi reguli si la creditele ipotecare in zona publicitatii, a informarii precontractuale si a transparentei costurilor, inclusiv prin calcularea obligatorie a DAE dupa aceeasi formula utilizata la creditele de consum.
Unele state membre, printre care si Romania, au aplicat unele dispozitii ale directivei creditului de consum (Directiva 2008/48/CE) si in zona pietei ipotecare. Noua propunere de directiva confirma astfel decizia ANPC de a extinde sfera de aplicare a directivei privind creditele de consum si in zona imprumuturilor cu ipoteca.
Reguli mai stricte pentru brokeri
Noua directiva pentru creditele ipotecare pune un accent deosebit si pe activitatea brokerilor de credite.
Comisia Europeana propune ca statele membre sa elaboreze reglementari concrete pentru autorizarea si monitorizarea activitatii intermediarilor de credite.
Brokerii vor trebui sa ofere clientilor informatii despre societatile financiare cu care colaboreaza, sa precizeze daca lucreaza cu un numar restrans de creditori sau acopera o gama mai larga de parteneri. De asemenea, clientii trebuie sa aiba acces la detalii despre nivelul incasat de brokeri de la bancile pentru care intermediaza imprumuturi si cum variaza aceste comisioane.
In momentul de fata, Romania este printre putinele state membre in care activitatea brokerilor de credite nu este reglementata. Oricine doreste sa devina broker de credite o poate face, fara a fi necesara o anumita expertiza in domeniu, Conso.ro atragand atentia asupra acestor deficiente inca din 2006.
Rezolvarea conflictelor prin mediatori
Conform directivei propuse, clientii trebuie sa aiba acces la proceduri extrajudiciare de solutionare a disputelor care decurg din drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit.
In Romania, acest lucru ar insemna infiintarea unui organism de tip ombudsman bancar care sa ofere posibilitatea rezolvarii conflictelor intr-un mediu reglementat, dar mai putin birocatic decat instantele de judecata.
Proiectul de directiva a fost transmis catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pentru consultare si amendare. Dupa adoptarea directivei, statele membre vor avea la dispozitie 2 ani pentru transpunerea ei in legislatiile nationale.
Similar directivei privind creditele de consum, fiecare stat poate adopta reguli mai stricte, actul legislativ european introducand stardarde minime pentru protejarea consumatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul