top banner

Centrul SAL in domeniul bancar, operational din 2016

23 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar (SAL) ar putea fi operational de la inceputul anului viitor, insa nu se stie cand va fi functional. Acesta ar putea prelua o parte din litigiile dintre clienti si banci, pentru a degreva instantele de procese pe aceasta tema, sustine viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Oficialul Banci Nationale a Romaniei (BNR) a sustinut, in cadrul unei dezbateri pe tema infintarii si functionarii centrului SAL, ca este momentul sa depasim „soldul negativ de incredere dintre clienti si banci”, iar cele doua parti sa se inteleaga in afara instantei.
“Exista solutii mai simple, mai rapide, mai ieftine, pentru noi, pentru profesionisti, pentru consumatori, astfel incat relatia dintre banca si client sa functioneze normal”, a adaugat Olteanu, cu referire la acele practici si contracte care provin din perioada de boom a creditarii.
Olteanu a mai spus ca ideea infiintarii unui organism de tipul ombudsman, care sa rezolve litigiile in afara instantelor i-a fost pusa in fata inca de acum 5-6 ani, de catre Brandusa Stefanescu, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este si presedintele Consiliului de Coordonare a noii entitati SAL.
In prezent, se lucreaza la procedurile de solutionare a litigiilor, avand in vedere ca constructia unei entitati de la zero, a declarat si Alexandru Paunescu, directorul directiei Juridice din BNR, care ar urma sa fie si reprezentantul BNR in Colegiul de Coordonare a centrului SAL.
Potrivit acestuia, entitatea se va ocupa cu solutionarea litigiilor dintre consumatori si societatile financiare care sunt supravegheate, monitorizate si reglementate de Banca Nationala, respectiv institutiile de credit si IFN-urile.
Nu se stie cand va fi sistemul functional
Reprezentantul BNR nu a putut, insa, sa precizeze momentul in care sistemul va fi e deplin functional. „In ceea ce priveste functionarea efectiva a acestui centru, ne dorim sa comunicam in momentul in care vom avea efectiv ceva de comunicat, cand acest centru va functiona efectiv, va incepe sa solutioneze dosare, va primi dosare spre solutionare, acesta fiind un semn ca acest centru de solutionare alternativa a castigat deja increderea consumatorilor”, a spus Paunescu.
Legea care reglementeaza solutionarea alternativa a litigiilor reprezinta transpunerea unei Directive europene. Aceasta lege va permite clientilor sai sa reclame bancile la un astfel de centru, fara mai fi obligati sa mearga direct in instanta in cazul unui litigiu. Acestia pot opta pentru o solutie obligatorie sau pentru una optionala, care va fi luata de un conciliator independent. Insa, in cazul in care vor alege varianta obligatorie, decizia va trebui respectata de ambele parti, si nici macar instanta nu va putea sa o modifice.
   
ANPC a publicat, joi, regulamentul de organizare a Centrului SAL pentru domeniul bancar si de functionare a Colegiului de coordonare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul