top banner

Ce locuinte cauta romanii

11 Mai 2015 | Autor: Conso

Unul din cinci clienti ai BCR, care a accesat un credit pentru locuinta, a optat pentru un apartament situat la ultimul etaj. Decizia a fost influentata de structura fondului locativ, oferte si preturi, dar si de privelistea oferita de locuinta. In acelasi timp, aproape jumatate (45%) au ales un apartament cu doua camere.
"Daca la nivel national media a fost de 19,4%, la nivel local apar diferente: de la 15% Bucuresti, 20% Prahova, 21% Iasi, 22% Cluj, Sibiu si Brasov, 25% Constanta si 31% in Timis si Galati", a declarat Teodor Mincu, seful Biroului Parteneri din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).
In Bucuresti sunt mult mai putine apartamente la ultimul etaj, luand in considerare faptul ca majoritatea blocurilor sunt construite cu opt niveluri, ceea ce explica ponderea mai redusa, fata de Timis sau Galati, unde exista mai multe blocuri cu patru etaje, iar o parte dintre ele chiar au fost mansardate.
Potrivit unui studiu al bancii, 67,5% din cumparatori au ales un etaj intermediar, iar 13,1% au preferat parterul. Cei care aleg nivelul inferior sunt influentati de pretul mai redus, accesul mai rapid si spatiul verde din fata apartamentului care-i revine prin contract intr-un ansamblu rezidential nou.
La nivel national, 45% dintre imprumuturi au avut ca destinatie apartamente cu 2 camere, 27% au vizat apartamentele cu 3 camere, 10% pentru garsoniere, iar peste 13% pentru o casa sau o vila.
In Timis, ponderea caselor a fost mai mare decat in restul regiunilor, de 19%, fata de 9% in Brasov si Cluj, avand in vedere oferta disponibila mai mare pe acest segment, in timp ce pentru apartamentele cu doua camere achizitiile au avut o pondere mai redusa decat la nivel national, de 41%.
In orasele cu centre universitare, ponderea garsonierelor este mai mare, de 12% la Cluj si 11% in Timis si Bucuresi.
La nivel national, solicitantii creditelor imobiliare sunt in general barbati (55%), cu varste intre 25 si 40 de ani (73%), studii superioare (71%), casatoriti (54%), cu persoane in intretinere (21%) si cu proprietati imobiliare (34%). In Bucuresti, femeile au o pondere de 52% in totalul creditelor imobiliare BCR, casatoriti sunt 45% dintre clienti, iar cu persoane in intretinere 18%.
"Aproape unul din zece clienti (9%) au varste de pana in 25 de ani, reprezentand in principal studentii pentru care parintii decid sa cumpere o garsoniera sau cei care au terminat facultatea si isi doresc o locuinta", a spus Mincu.
Valoarea medie a unei finantari acordate de BCR anul trecut pentru achizitia de locuinta s-a situat la circa 163.000 lei, valoare relativ stabila fata de 2013, nivelul fiind similar in Timisoara, Iasi si Constanta, iar in Bucuresti suma a ajuns la 191.000 lei.
Cea mai mica valoare medie a fost consemnata in Bihor, cu 111.000 lei, urmata de Galati, cu 128.000 lei, urcand spre 137.000 lei in Arges, 138.000 lei in Bacau, 150.000 lei in Sibiu si 161.000 lei la Constanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul