top banner

CE: Directiva 17 incurajeaza aplicarea unor practici de creditare responsabile

21 Martie 2016 | Autor: Conso

Termenul de transpunere a Directivei Europene 17/2014 privind creditele ipotecare la nivel european a expirat luni, insa in Romania este inca in stadiul de discutii. Potrivit Comisiei Europene, actul normativ are ca obiectiv introducerea unor practici de creditare responsabile.
Comisia sustine, prin intermediul unui comunicat de presa, ca aceasta reglementare are drept obiectiv imbunatatirea protectiei consumatorilor pe teritoriul Uniunii Europene.
„Acesta este un pas important spre imbunatatirea accesului la informatii pentru consumatori si pentru incurajarea unor practici de creditare responsabile", a declarat comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill.
Directiva 2014/17/EC mentioneaza, in mod expres, ca prevederile sale nu se aplica contractelor incheiate inainte de 21 martie 2016.
In schimb, actul european contine mentiuni cu privire la posibilitatea ca un debitor aflat in dificultate financiara sa poata sa isi stinga complet datoria la banca prin predarea imobilului depus garantie pentru credit (darea in plata).
Directiva contine masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili
Astfel, in baza noului act normativ, consumatorii vor beneficia de informaii mai clare si mai inteligibile odata cu introducerea unor formulare standardizate la nivel european, care vor permite debitorilor sa inteleaga mai bine riscurile asociate cu contractarea unui credit ipotecar. In plus, aceste formulare vor ajuta clientii sa compare ofertele din piata in cautarea produsului care sa raspunda cel mai bine nevoilor lor si care sa fie la cel mai bun pret.
Actul european contine si prevederi pentru protejarea celor mai vulnerabili consumatori, care vor fi protejati de supra-indatorare prin standarde de evaluare a credibilitatii aplicantilor , valabile la nivel european.
De asemenea, Directiva introduce principii pentru autorizarea si inregistrarea intermediarilor de credite. Acei intermediari de credite care respecta un nou cod de conduita vor dobandi acces la un numar mai mare de consumatori potentiali de pe piata unica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul