top banner

Cat de jos au coborat costurile la creditele ipotecare?

16 August 2012 | Autor: Conso

Creditele ipotecare au inregistrat o ieftinire in ultimul an, atat la lei cat si la euro. Unele oferte  au devenit la fel de avantajoase ca varianta oferita de banci in cadrul programului Prima Casa.
Creditele ipotecare in euro sunt mai ieftine in medie cu 1 punct procentuale decat in urma cu 1 an. Valoarea DAE medie in cazul creditelor pentru locuinta in euro a scazut de la 8,1% la 7,1% in ultimele 12 luni, conform datelor Conso.ro.
Pe de alta parte, ecartul intre oferte se mentine, de la simplu la dublu, astfel incat, intre cel mai ieftin si cea mai scump credit ipotecar exista o diferenta de aproape 5 puncte procentuale.
Cel mai ieftin credit ipotrecar standard in lei are un DAE usor sub pragul de 5% si este oferit de Garanti Bank. Credite cu DAE sub 6% mai ofera ING Bank, Alpha Bank si OTP Bank.
Scaderea costurilor a facut ca ofertele sa se apropie si mai mult de nivelul inregistrat in cadrul programului Prima Casa, unde costul creditelor in euro variaza intre 4,70% si 5,50%.
Cei care nu compara ofertele pentru a alege un credit cat mai avantajos din punct de vedere al costurilor, pot avea insa surpriza neplacuta de a plati sume importante in plus.
Spre exemplu, pentru un credit de 50.000 euro contractat pe 30 ani, suma totala ce ajunge sa fie platita de client, in functie de oferta catre care se indreapta, variaza in momentul de fata intre 94.000 euro si 148.000 euro.
In total insa, exista mai bine cateva zeci de oferte distincte de credite ipotecare in euro pentru achizitie imobil, ce pot fi comparate pe Conso.ro in sectiunea dedicata.
Si creditele in lei au cunoscut o ieftinire in ultimul an. In cazul creditelor ipotecare DAE mediu a scazut de la 12% la 10,4%. Cea mai ieftina optiune porneste de la un DAE de 8,25% dar oferta ajunge pana la un nivel al DAE de peste 14%.
Restrictiile BNR anuleaza o parte din ieftiniri
Chiar daca imprumuturile sunt mai ieftine, accesul la finantare a fost restrictionat prin noile reglementari BNR la care se adauga si restrictiile suplimentare impuse de unele banci la analiza clientilor.
Astfel, avansul minim porneste de la 25% pentru creditele in valuta, pentru cei care incaseaza venituri in lei, si de la 15% la imprumuturile in moneda nationala.
In plus, bancile sunt obligate sa ia in considerare eventuale majorari de dobanzi, de curs de schimb sau scaderi de venituri atunci cand analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor.
Noile restrictii nu se aplica totusi in cazul programului Prima Casa, unde si avansul a ramas la 5% indiferent de valuta. Astfel, bancherii principalelor banci au declarat ca in ceea ce priveste finantarea populatiei, tot programul Prima Casa a ramas motorul de crestere in ultima perioada.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul