Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cat costa construirea unei case la cheie?


Construirea unei case reprezinta o provocare pentru persoanele fizice putin experimentate in domeniu. Ce presupune un astfel de proces? Atentie la terenul cumparat, la avizele necesare, la constructia in sine si, mai ales, la buget. Cat mai costa constructia unei case in jurul Bucurestiului?


Inainte de a lua decizia construirii unei case, o persoana trebuie sa se informeze cu privire la pasii necesari si costurile aferente fiecaruia dintre acestia.

In primul rand, trebuie achizitionat terenul, a carui suprafata ar trebui sa fie de cel putin doua ori mai mare decat amprenta la sol a casei, spun reprezentantii Welcome Home, agentie de project management imobiliar pentru persoane fizice. Astfel, pentru exemplificare, s-a luat in considerare un teren de 400 de mp.

In prezent, in jurul Bucurestiului, cel mai scump teren se gaseste in zona Otopeni, unde pretul este de 40.000 de euro (pentru 400 de mp). In Chitila, un teren similar costa 22.000 de euro, in Stefanesti 20.000 de euro, in Pantelimon 16.000 de euro, iar in Domnesti 12.000 de euro. In comuna Berceni se gaseste cel mai ieftin teren, 10.000 de euro pentru cei 400 de mp.

In plus, la cumpararea terenului trebuie sa se solicite (vanzatorului sau autoritatilor din zona) un certificat de urbanism, act ce indica valoarea maxima a procentului de ocupare a terenului (POT) si a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum si regimul de inaltime a constructiei.

“Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, desi multi ii percep doar rolul estetic. Un pret mediu pentru servicii de proiectare se situeaza intre 12-20 euro/mp construit + TVA”, se arata in analiza citata.

Ce avize sunt necesare?

Ulterior, trebuie obtinute avizele necesare depunerii documentatiei pentru autorizatia de constructie, respectiv de la mediu, electricitate, gaze, precum si avizul sanitar, iar costul cumulat al acestora poate ajunge la 150 - 250 de lei.

In functie de pozitionarea terenului, ar mai putea fi nevoie si de avize de la alte institutii precum Autoritatea Romana de Aviatie (daca terenul se afla in proximitatea unui aeroport), MapN ( daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar), etc.

Pentru autorizatia de constructie se ia in calcul un procent din valoarea de constructie a casei, asa cum a fost definita de proiectant. Se achita in doua transe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.

Pentru construirea casei, este de preferat colaborarea cu o firma de constructii, pentru controlul calitatii si obtinerea unui certificat de garantie (de obicei se lucreaza cu termene de 50 de ani pentru structura, 10 ani pentru vicii ascunse si 2 ani pentru manopera).

Preturile de constructie difera in functie de solutia aleasa (structura de caramida/metalica sau de lemn), vechimea si reputatia antreprenorului precum si calitatea materialelor de constructie.

Pentru o casa pe structura de caramida, stadiul la alb, cu finisaje standard preturile difera intre 300-350 euro/mp construit + TVA.

Cand sunt necesare racordarile la utilitati?

Racordarea la reteaua de electricitate se face inca din faza de santier si presupune o taxa provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum si un abonament anual. Racordarea finala costa aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.

Pentru racordarea la apa si canalizare se plateste intre 2.500-3.000 de euro, dar pretul poate creste in functie de distanta pana la reteaua de canalizare. Racordarea la reteaua de gaze se poate face dupa receptia casei si presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei pana la poarta. In functie de distanta pana la casa, se mai adauga un supliment de 30-50%.

La toate acestea se mai adauga si costurile cu mobila (pana la 10.000 de euro) si cu peisagistica (3000 - 4000 de euro).

Astfel, per total, pentru o casa in Stefanesti, bugetul total ajunge la 85.000 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o casa la cheie, pe structura de caramida, cu suprafata desfasurata de 120 mp (suprafata utila de aproximativ 85 de mp), potrivit Welcome Home.

Variante mai ieftine ar fi casele pe structura metalica, fie case pre-fabricate din lemn, unde costurile incep de la 200 de euro/mp construit plus TVA.

Sunt si cazuri in care unii clienti prefera sa nu lucreze cu firme si angajeaza echipe de muncitori, pentru a nu mai plati TVA, insa controlul asupra calitatii este unul precar.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus