Cat costa construirea unei case la cheie?

Construirea unei case reprezinta o provocare pentru persoanele fizice putin experimentate in domeniu. Ce presupune un astfel de proces? Atentie la terenul cumparat, la avizele necesare, la constructia in sine si, mai ales, la buget. Cat mai costa constructia unei case in jurul Bucurestiului?

Inainte de a lua decizia construirii unei case, o persoana trebuie sa se informeze cu privire la pasii necesari si costurile aferente fiecaruia dintre acestia.

In primul rand, trebuie achizitionat terenul, a carui suprafata ar trebui sa fie de cel putin doua ori mai mare decat amprenta la sol a casei, spun reprezentantii Welcome Home, agentie de project management imobiliar pentru persoane fizice. Astfel, pentru exemplificare, s-a luat in considerare un teren de 400 de mp.

In prezent, in jurul Bucurestiului, cel mai scump teren se gaseste in zona Otopeni, unde pretul este de 40.000 de euro (pentru 400 de mp). In Chitila, un teren similar costa 22.000 de euro, in Stefanesti 20.000 de euro, in Pantelimon 16.000 de euro, iar in Domnesti 12.000 de euro. In comuna Berceni se gaseste cel mai ieftin teren, 10.000 de euro pentru cei 400 de mp.

In plus, la cumpararea terenului trebuie sa se solicite (vanzatorului sau autoritatilor din zona) un certificat de urbanism, act ce indica valoarea maxima a procentului de ocupare a terenului (POT) si a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum si regimul de inaltime a constructiei.

“Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, desi multi ii percep doar rolul estetic. Un pret mediu pentru servicii de proiectare se situeaza intre 12-20 euro/mp construit + TVA”, se arata in analiza citata.

Ce avize sunt necesare?

Ulterior, trebuie obtinute avizele necesare depunerii documentatiei pentru autorizatia de constructie, respectiv de la mediu, electricitate, gaze, precum si avizul sanitar, iar costul cumulat al acestora poate ajunge la 150 - 250 de lei.

In functie de pozitionarea terenului, ar mai putea fi nevoie si de avize de la alte institutii precum Autoritatea Romana de Aviatie (daca terenul se afla in proximitatea unui aeroport), MapN ( daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar), etc.

Pentru autorizatia de constructie se ia in calcul un procent din valoarea de constructie a casei, asa cum a fost definita de proiectant. Se achita in doua transe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.

Pentru construirea casei, este de preferat colaborarea cu o firma de constructii, pentru controlul calitatii si obtinerea unui certificat de garantie (de obicei se lucreaza cu termene de 50 de ani pentru structura, 10 ani pentru vicii ascunse si 2 ani pentru manopera).

Preturile de constructie difera in functie de solutia aleasa (structura de caramida/metalica sau de lemn), vechimea si reputatia antreprenorului precum si calitatea materialelor de constructie.

Pentru o casa pe structura de caramida, stadiul la alb, cu finisaje standard preturile difera intre 300-350 euro/mp construit + TVA.

Cand sunt necesare racordarile la utilitati?

Racordarea la reteaua de electricitate se face inca din faza de santier si presupune o taxa provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum si un abonament anual. Racordarea finala costa aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.

Pentru racordarea la apa si canalizare se plateste intre 2.500-3.000 de euro, dar pretul poate creste in functie de distanta pana la reteaua de canalizare. Racordarea la reteaua de gaze se poate face dupa receptia casei si presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei pana la poarta. In functie de distanta pana la casa, se mai adauga un supliment de 30-50%.

La toate acestea se mai adauga si costurile cu mobila (pana la 10.000 de euro) si cu peisagistica (3000 - 4000 de euro).

Astfel, per total, pentru o casa in Stefanesti, bugetul total ajunge la 85.000 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o casa la cheie, pe structura de caramida, cu suprafata desfasurata de 120 mp (suprafata utila de aproximativ 85 de mp), potrivit Welcome Home.

Variante mai ieftine ar fi casele pe structura metalica, fie case pre-fabricate din lemn, unde costurile incep de la 200 de euro/mp construit plus TVA.

Sunt si cazuri in care unii clienti prefera sa nu lucreze cu firme si angajeaza echipe de muncitori, pentru a nu mai plati TVA, insa controlul asupra calitatii este unul precar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus