top banner

Cat costa construirea unei case la cheie?

24 August 2018 | Autor: Conso

Construirea unei case reprezinta o provocare pentru persoanele fizice putin experimentate in domeniu. Ce presupune un astfel de proces? Atentie la terenul cumparat, la avizele necesare, la constructia in sine si, mai ales, la buget. Cat mai costa constructia unei case in jurul Bucurestiului?
Inainte de a lua decizia construirii unei case, o persoana trebuie sa se informeze cu privire la pasii necesari si costurile aferente fiecaruia dintre acestia.
In primul rand, trebuie achizitionat terenul, a carui suprafata ar trebui sa fie de cel putin doua ori mai mare decat amprenta la sol a casei, spun reprezentantii Welcome Home, agentie de project management imobiliar pentru persoane fizice. Astfel, pentru exemplificare, s-a luat in considerare un teren de 400 de mp.
In prezent, in jurul Bucurestiului, cel mai scump teren se gaseste in zona Otopeni, unde pretul este de 40.000 de euro (pentru 400 de mp). In Chitila, un teren similar costa 22.000 de euro, in Stefanesti 20.000 de euro, in Pantelimon 16.000 de euro, iar in Domnesti 12.000 de euro. In comuna Berceni se gaseste cel mai ieftin teren, 10.000 de euro pentru cei 400 de mp.
In plus, la cumpararea terenului trebuie sa se solicite (vanzatorului sau autoritatilor din zona) un certificat de urbanism, act ce indica valoarea maxima a procentului de ocupare a terenului (POT) si a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum si regimul de inaltime a constructiei.
“Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, desi multi ii percep doar rolul estetic. Un pret mediu pentru servicii de proiectare se situeaza intre 12-20 euro/mp construit + TVA”, se arata in analiza citata.
Ce avize sunt necesare?
Ulterior, trebuie obtinute avizele necesare depunerii documentatiei pentru autorizatia de constructie, respectiv de la mediu, electricitate, gaze, precum si avizul sanitar, iar costul cumulat al acestora poate ajunge la 150 - 250 de lei.
In functie de pozitionarea terenului, ar mai putea fi nevoie si de avize de la alte institutii precum Autoritatea Romana de Aviatie (daca terenul se afla in proximitatea unui aeroport), MapN ( daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar), etc.
Pentru autorizatia de constructie se ia in calcul un procent din valoarea de constructie a casei, asa cum a fost definita de proiectant. Se achita in doua transe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.
Pentru construirea casei, este de preferat colaborarea cu o firma de constructii, pentru controlul calitatii si obtinerea unui certificat de garantie (de obicei se lucreaza cu termene de 50 de ani pentru structura, 10 ani pentru vicii ascunse si 2 ani pentru manopera).
Preturile de constructie difera in functie de solutia aleasa (structura de caramida/metalica sau de lemn), vechimea si reputatia antreprenorului precum si calitatea materialelor de constructie.
Pentru o casa pe structura de caramida, stadiul la alb, cu finisaje standard preturile difera intre 300-350 euro/mp construit + TVA.
Cand sunt necesare racordarile la utilitati?
Racordarea la reteaua de electricitate se face inca din faza de santier si presupune o taxa provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum si un abonament anual. Racordarea finala costa aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.
Pentru racordarea la apa si canalizare se plateste intre 2.500-3.000 de euro, dar pretul poate creste in functie de distanta pana la reteaua de canalizare. Racordarea la reteaua de gaze se poate face dupa receptia casei si presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei pana la poarta. In functie de distanta pana la casa, se mai adauga un supliment de 30-50%.
La toate acestea se mai adauga si costurile cu mobila (pana la 10.000 de euro) si cu peisagistica (3000 - 4000 de euro).
Astfel, per total, pentru o casa in Stefanesti, bugetul total ajunge la 85.000 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o casa la cheie, pe structura de caramida, cu suprafata desfasurata de 120 mp (suprafata utila de aproximativ 85 de mp), potrivit Welcome Home.
Variante mai ieftine ar fi casele pe structura metalica, fie case pre-fabricate din lemn, unde costurile incep de la 200 de euro/mp construit plus TVA.
Sunt si cazuri in care unii clienti prefera sa nu lucreze cu firme si angajeaza echipe de muncitori, pentru a nu mai plati TVA, insa controlul asupra calitatii este unul precar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul