Care este rolul comisionului de garantare?


Intrebare:

De ce platim in fiecare an comisionul de garantare catre FNGCIMM, care este rolul acestor sume de bani si de ce la finalul creditarii (spre exemplu 30 ani) nu primim niciun ban inapoi?
Multumesc. Astept cu interes aceast raspuns.

Bancila Bogdan, Ploiesti

Programul Prima Casa este construit pe baza unei garantii oferite de stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care acopera riscul de intrare in incapacitate de plata a unui client.

Practic, daca un client al programului nu isi mai plateste ratele, indiferent de motiv, Fondul se angajeaza sa achite suma datorata de client catre banca.

Pentru aceasta garantie, Fondul percepe un comision anual. Comisionul este datorat si platit de banci insa, conform legistatiei in domeniu, acestea il recupereaza de la clienti prin intermediul unui comision special, prevazut in contractul de credit. Comisioanele platite reprezinta astfel contravaloarea unor servicii financiare, motiv pentru care nu se returneaza.

In baza acestor garantii, clientii beneficiaza de avantajele programului Prima Casa:

       -    Dobanzi mai mici decat la ofertele de credit standard
       -    Avans minim de numai 5% la achizitionarea unui case, fata de 15% la ofertele standard (care pe viitor vor necesita un avans minim si mai mare, conform noului regulament BNR).

Ca orice produs financiar, exista si cateva dezavantaje ale creditelor Prima Casa, nefiind recomandate in toate cazurile.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Credite imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus