top banner

BNR: Creditele Prima Casa sunt mai riscante decat ipotecarele clasice

12 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Creditele acordate in cadrul programului Prima Casa prezinta un grad de risc mai mare, avand in vedere termenul de rambursare mai lung si gradul de indatorare mai mare decat in cazul altor credite pentru locuinte. Acestea sunt principalele riscuri asociate acestor imprumuturi identificate de banca centrala in Raportul asupra Stabilitatii Financiare.
Raportul cuprinde un scenariu de stres care a prevazut un soc pe rata dobanzii de 2% (in plus -n.r.) si unul pe venitul debitorilor de 6% (in minus-n.r.) care a aratat ca  gradul de indatorare ar creste „cu 12 puncte procentuale pentru debitorii „Prima Casa” si cu 9 puncte procentuale in cazul debitorilor cu alte credite imobiliare, comparativ cu 4 puncte procentuale, in medie, in cazul intregului portofoliu”.
In acest context, specialistii bancii centrale sustin ca este utila o analizare a utilitatii masurii programului Prima Casa, acordat in conditiile actuale, si contextul in care acesta mai aduce o valoare adaugata superioara vulnerabilitatilor pe care le creeaza. "In perioada urmatoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora, in eventualitatea cresterii ratei dobanzii", se subliniaza in raportul citat, avand in vedere ca acum dobanzile sunt la minime istorice atat la lei cat si la euro.
Totusi, pentru o cincime dintre debitorii din programul „Prima Casa”, sumele de plata lunare, dupa aplicarea acestor socuri, sunt relativ apropiate de sumele de plata la momentul initierii creditelor, se mai afirma in documentul citat.
Potrivit studiului, beneficiarii programului „Prima Casa” au o scadenta reziduala mai mare decat alti debitori, determinata de acceptarea unui nivel mai mare al raportului imprumuturi/garantii (LTV), din cauza garantiei de stat si a nivelului mai mic al avansului (doar 5%), iar timpul de returnare mai indelungat duce la o crestere a senzitivitatii la rata dobanzii, considera specialistii BNR. De asemenea, gradul de indatorare a celor care au apelat la „Prima Casa” este de circa 42%, fata de 38% la suta, valoarea mediana din iunie 2015.
Cu toate acestea, apreciaza autorii studiului, „caracteristicile programului „Prima Casa” determina reducerea unor vulnerabilitati, avand in vedere ca limiteaza riscul unor speculatii imobiliare, prin interzicerea vanzarii imobilului in primii 5 ani de la achizitionare, plafonarea sumelor maxime acordate si sistemul de verificare mai riguros al debitorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul