top banner

BCR pierde in instanta primul proces colectiv pe clauze abuzive

21 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Decizie istorica in lupta dintre clienti si banci pe clauze abuzive! Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca o clauza privind dobanda de referinta variabila, intr-un contract de credit, este abuziva. Hotararea a fost emisa intr-un proces colectiv deschis de un grup de clienti contra Bancii Comerciale Romane (BCR).
„Am infrant BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani si zece zile de la demararea acestui dosar”, a anuntat avocatul clientilor, Gheorghe Piperea.
Dobanda de referinta variabila a fost declarata abuziva
Potrivit sentintei, instanta „constata caracterul abuziv al clauzei privind dobanda de referinta variabila. Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii”.
In plus, instanta obliga „pe parata B.C.R. S.A.” sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari.”
Declararea scadentei anticipate cand scade valoarea garantiilor este abuziva
In plus, instanta a constatat si caracterul abuziv si nulitatea absoluta a clauzei „conditii generale de creditare”, precum si a oricarei clauze care permite bancii declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.
„In consecinta, (instanta –n.r.) decide eliminarea acestei clauze din Conditiile generale de creditare”, se mentioneaza in sentinta ICCJ.
Procesul colectiv, in care sunt implicati  200 de clienti ai bancii in calitate de reclamanti, a inceput in 2010. Clientii au reclamat modul in care banca stabilea dobanda pentru credite inainte de 2010, si anume o dobanda variabila interna la care se adauga o marja fixa de 1-2 puncte procentuale.
Clientii au solicitat instantei sa declare abuziva aceasta clauza si sa identifice referinta variabila cu Euribor, indicator al pietei financiare interbancare din zona euro, care are o valoarea apropiata de zero in prezent, la care sa se adauge marja fixa initiala.
BCR asteapta redactarea hotararii pentru clarificari suplimentare
„Asteptam redactarea hotararii instantei, in aceasta situatie fiind incerta interpretarea sintagmelor (citate de mass-media):  “nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila...”", se precizeaza intr-un document de pozitie transmis presei de catre banca.
Reprezentantii institutiei spun ca instanta nu poate stabili pretul unui contract dintre parti si nicio hotarare a instantei nu poate lasa un contract de credit fara dobanda. "Ca atare, ne asteptam ca detalierea hotararii sa nu faca altceva decat sa consfinteasc decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii", se mai arata in documentul bancii.
BCR sustine ca are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor cu clientii, inclusiv cu cei aflati in proces cu banca la instantele superioare. Acestia au putut inchide litigiile pentru a beneficia de oferta bancii de reducere a dobanzilor pentru creditele in derulare si, implicit, a ratelor aferente, subliniaza reprezentantii bancii.
"Ramanem fermi in aceasta strategie indiferent de atmosfera creata de avocatii care promoveaza discordia in dauna parteneriatelor si a increderii. Solutiile sunt simple si la indemana, litigiile nu folosesc nimanui", mai afirma reprezentantii BCR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul