top banner

Bancpost: Nu putem fi obligati sa restituim clientilor sumele platite catre cesionar

10 August 2018 | Autor: Conso

Bancpost reactioneaza la cerinta ANPC de a rambursa clientilor cesionati in Olanda dobanzile platite ilegal timp de 10 ani. In plus, noul proprietar al bancii, Banca Transilvania, spune ca nu este responsabil pentru un  eveniment care a avut loc anterior momentului finalizarii tranzactiei de cumparare.
In acest moment, banca sugereaza ca va contesta decizia ANPC, dupa ce institutia de control a amendat Bancpost cu 150.000 lei pentru cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatori. In plus, institutia a dispus restituirea sumelor platite timp de 10 ani in acest scop consumatorilor afectati.
Cine trebuie sa ramburseze banii clientilor?
Insa banca precizeaza ca “obligatia de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi retinuta in sarcina bancii, ci, eventual, in masura in care instanta va constata legalitatea masurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a incasat sumele”, respectiv firma ERB New Europe Funding II B.V., inregistrata in Olanda.
“Bancpost a luat nota de opinia ANPC si va discuta cu autoritatea pentru a intelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestarii in fata instantelor de judecata si pana la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, toate masurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii”, sustin reprezentantii bancii.
Totodata, Banca Transilvania, care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al bancii anul trecut, respinge orice implicare in acest caz, sustinand ca nu este responsabila pentru un  eveniment care a avut loc anterior momentului finalizarii tranzactiei de cumparare.
“Contractul semnat intre BT si Eurobank pentru achizitionarea Bancpost acopera un perimetru si un portofoliu precis si contine clauze detaliate care reglementeaza posibile situatii precum cele mentionate mai sus”, sustin oficialii bancii.
BT arunca problema la vechiul actionar
Astfel, reprezentantii celor doua institutii  (BT si Bancpost) spun ca problema urmeaza sa fie “adresata corespunzator” de catre actionarii anteriori (societatile din Grupul Eurobank), in conformitate cu conditiile contractuale convenite la momentul perfectarii tranzactiei.
In acelasi timp, cele doua banci dau asigurari ca integrarea Bancpost in Grupul Financiar BT continua si nu este afectata de recentele decizii ale ANPC in legatura cu statutul clientilor ex-Bancpost (externalizati catre entitati din afara tarii).
“Avand in vedere ca Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o institutie listata, BT va continua sa respecte standardele de transparenta in relatia cu investitorii sai si reamintim faptul ca declaratii vadit false sau zvonuri din partea unor diversi lideri de opinie pot cadea sub incidenta legislatiei privind abuzul de piata si ar putea fi investigate de catre autoritatile de supraveghere”, mai spun reprezentantii bancii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul