Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Bancpost: Nu putem fi obligati sa restituim clientilor sumele platite catre cesionar

Autor: Conso |

Publicat in: Credite imobiliare

 

Bancpost reactioneaza la cerinta ANPC de a rambursa clientilor cesionati in Olanda dobanzile platite ilegal timp de 10 ani. In plus, noul proprietar al bancii, Banca Transilvania, spune ca nu este responsabil pentru un  eveniment care a avut loc anterior momentului finalizarii tranzactiei de cumparare.

In acest moment, banca sugereaza ca va contesta decizia ANPC, dupa ce institutia de control a amendat Bancpost cu 150.000 lei pentru cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatori. In plus, institutia a dispus restituirea sumelor platite timp de 10 ani in acest scop consumatorilor afectati.

Cine trebuie sa ramburseze banii clientilor?


Insa banca precizeaza ca “obligatia de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi retinuta in sarcina bancii, ci, eventual, in masura in care instanta va constata legalitatea masurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a incasat sumele”, respectiv firma ERB New Europe Funding II B.V., inregistrata in Olanda.

“Bancpost a luat nota de opinia ANPC si va discuta cu autoritatea pentru a intelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestarii in fata instantelor de judecata si pana la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, toate masurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii”, sustin reprezentantii bancii.

Totodata, Banca Transilvania, care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al bancii anul trecut, respinge orice implicare in acest caz, sustinand ca nu este responsabila pentru un  eveniment care a avut loc anterior momentului finalizarii tranzactiei de cumparare.

“Contractul semnat intre BT si Eurobank pentru achizitionarea Bancpost acopera un perimetru si un portofoliu precis si contine clauze detaliate care reglementeaza posibile situatii precum cele mentionate mai sus”, sustin oficialii bancii.

BT arunca problema la vechiul actionar

Astfel, reprezentantii celor doua institutii  (BT si Bancpost) spun ca problema urmeaza sa fie “adresata corespunzator” de catre actionarii anteriori (societatile din Grupul Eurobank), in conformitate cu conditiile contractuale convenite la momentul perfectarii tranzactiei.

In acelasi timp, cele doua banci dau asigurari ca integrarea Bancpost in Grupul Financiar BT continua si nu este afectata de recentele decizii ale ANPC in legatura cu statutul clientilor ex-Bancpost (externalizati catre entitati din afara tarii).

“Avand in vedere ca Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o institutie listata, BT va continua sa respecte standardele de transparenta in relatia cu investitorii sai si reamintim faptul ca declaratii vadit false sau zvonuri din partea unor diversi lideri de opinie pot cadea sub incidenta legislatiei privind abuzul de piata si ar putea fi investigate de catre autoritatile de supraveghere”, mai spun reprezentantii bancii.

Alte articole din Credite imobiliare

Credite imobiliare

Clienti ai Bancpost recupereaza dobanzi platite timp de 10 ani

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta ca a amendat Bancpost cu amenda in valoare de 150.000 lei pentru incalcarea legislatiei privind cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata in acest scop. In plus, institutia a dispus restituirea sumelor incasate ilegal de la clienti timp de 10 ani. Citeste mai mult

Cum decurge oferta BT pentru clientii Bancpost cu credite in franci?

Banca Transilvania a lansat la inceputul lunii iulie o oferta dedicata clientilor Bancpost care au imprumuturi in franci elvetieni cu garantii imobiliare. Intr-o prima etapa, cei aproape 2.250 de clienti eligibili, 32% au acceptat oferta de conversie in lei sau euro. Citeste mai mult

Opinii recente

de Adelina Macoviciuc

"Intre OTP si camatari nu e nicio diferenta, nici de atitudine, nici de transparenta, nici de dobanzi si incep sa cred ca nici ..."

Facebook