top banner

Bancpost cere verificarea Legii darii in plata la CCR

26 Mai 2016 | Autor: Conso

Prima cerere de verificare a constitutionalitatii Legii privind darea in plata a fost depusa de Bancpost. Banca a contestat notificarile depuse de doi debitori pentru darea in plata si, in paralel, a cerut instantei sa verifice daca actul normativ respecta prevederile Constitutiei.
Cererea a fost depusa la Judecatoria Campulung, iar dosarul a fost inregistrat pe 24 mai, la 11 zile dupa ce legea a intrat in vigoare, potrivit datelor publicate pe portalul Justitiei
Bancile au amenintat, inca din perioada dezbaterilor pe marginea Legii ca, daca va intra in vigoare, o vor contesta la Curtea Constitutionala. Dar, cum  reglementarile in vigoare nu le permit sa intreprinda direct acest demers, au asteptat sa se depuna primele notificari de dare in plata si, odata cu contestarea unei astfel de cereri in instanta, sa poata cere si verificarea constitutionalitatii Legii.
Platile catre banca se sisteaza dupa depunerea notificarii
Instanta poate sa considere exceptia de neconstitutionalitate ca inadmisibila si sa nu o trimita CCR. Daca ajunge, totusi, la CCR o astfel de solicitare, pana la decizia finala debitorul este scutit de orice plata la banca, din momentul in care notificarea ajunge la institutia de credit. In plus, poata sa ramana si in casa pana cand banca semneaza actele la notar.
Nu se stie, insa, ce se intampla, in cazul in care Curtea Constitutionala decide ca Legea nu respecta prevederile Constitutiei, cu platile aferente creditului pentru perioada dintre depunerea notificarii si decizia Curtii.
Intre timp, insa, cei care vor sa renunte la locuinta pentru a scapa de creditul la banca pot face demersurile necesare prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public. Pot depune notificari si cei executati silit, dar ramasi cu datorii la banca, insa acestia trebuie sa mearga in intanta in acest scop.
Banca are dreptul sa conteste cererea debitorului in 10 zile de la primirea notificarii, dar instanta va judeca aceasta contestatie, si toate cererile legate de aceste proceduri, in regim de urgenta.
In cazul in care contestatia bancii este respinsa, aceasta trebuie sa se prezinte, prin reprezentanti, la notar pentru semnarea actelor referitoare la transferul de proprietate.
Notarii sunt de acord sa reduca la jumatate taxele pentru darea in plata
Taxele notariale cad in sarcina debitorului, potrivit Legii. Avand in vedere faptul ca acestea nu sunt deloc neglijabile, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Uniunii Notarilor Publici din Romania diminuarea acestor taxe cu 90% pentru actele aferente darii in plata.
Ca urmare a acestui demers, in prima faza, notarii au decis perceperea unui onorariu tranzitoriu de 100 de lei pentru aceste servicii, iar apoi au hotarat, la nivelul Uniunii, sa reduca tarifele la jumatate. Decizia notarilor trebuie aprobata, insa de Ministerul Justitiei.
Pe de alta parte, legea nu face nicio referire la impozitarea acestor transferuri de proprietate, drept pentru care AURSF a solicitat Ministerului Finantelor Publice scutirea acestor tranzactii de impozit, pentru ca debitorul nu castiga nimic ci, din contra pierde din acest demers.
Insa MFP sustine ca nu este necesara o prevedere speciala pentru aceste cazuri si considera ca la darea in plata se aplica prevederile Codului Fiscal referitoare la tranzactiile imobiliare, respectiv o cota din valoarea proprietatii. Insa, in acest caz, nu se ia in calcul valoarea de piata a imobilului, ci datoria ramasa de plata la banca.
Debitorii sunt nemultumiti de aceasta formula, avand in vedere ca datoria la banca depaseste de cele mai multe ori valoarea de piata a imobilului, din cauza ca ei au contractat creditul in perioada de boom imobiliar, iar intre timp valoarea locuintelor a scazut puternic.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul