top banner

Bancile vor sa relaxeze conditiile de creditare in 2011

23 Februarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Institutiile de credit prevad o relaxare a standardelor de creditare in urmatoarele trei luni, conform unui sondaj realizat de BNR, atat in cazul creditelor imobiliare cat si pentru cele de cosum. Finalul lui 2010 a adus o scadere usoara de costuri, dar si o reducere a procentului de finantare din valoarea garantiei ipotecare.
Majoritatea bancilor care au raspuns chestionarului BNR au precizat ca au mentinut relativ neschimbate standardele de creditare in ultimul trimestru din 2010.
In cazul creditelor ipotecare, aproximativ o treime din banci au preciat ca au recurs la o diminuare a costurilor aferente, altele decat cele cu dobanzile.
Bancile finanteaza 70% din valoarea imobilului
In ceea ce priveste suma imprumutata, nu s-a observat o tendinta clara. In timp ce unele banci au solicitat un avans minin mai mare din partea clientilor, alte institutii au relaxat conditiile si au decis sa ofere credite de valori mai mari.
La nivel de piata, valoarea medie finantata se mentine usor sub 70% din valoarea locuintei pentru creditele nou acordate pe final de 2010. La nivelul pietei, suma imprumutata oscileaza intre 38% si aproape 90% din valoarea garantiei.
Gradul mediu de indatorare, in schimb, a fost mentinut neschimbat, in jurul valorii de 50%, atat pentru creditele nou acordate, cat si la nivel de portofoliu.
Cererea firava pentru credite imobiliare
Cererea populatiei pentru creditele imobiliare a cunoscut o usoara revenire in trimestrul patru al anului trecut, dar aceasta a fost de o amploare redusa si sub asteptarile bancilor. Pentru prima parte din 2011, institutiile de credit nu prevad o schimbare in comportamentul clientilor.
In plus, bancile apreciaza ca primele trei luni din 2011 vor marca si cel de-al 11-lea trimestru consecutiv de scaderi de pret pe piata imobiliara.
Bancile se asteapta la o crestere a creditelor de consum
Contrar asteptarilor bancilor, cererea pentru creditele de consum a continuat sa scada in trimestrul 4, avand drept cauza interesul redus al populatiei pentru cardurile de credit si alte tipuri de finantare pentru consum.
Bancile considera totusi ca finalul lui 2010 s-ar putea contura ca aun punct de inflexiune al cerrii pentru creditele de consum garantate cu ipoteci. Previziunile pentru inceputul de an sunt optimiste, aproape jumatate din institutiile de credit anticipand o majorare a cererii, in special pe segmentul cardurilor de credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul