top banner

Bancile inaspresc conditiile de creditare ipotecara din cauza Directivei 17

19 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Bancile din zona euro au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare in primul trimestru din acest an, desi a crescut cererea pentru acest tip de imprumuturi, a anuntat marti Banca Centrala Europeana. Evolutia a fost determinata de faptul ca aplicarea Directivei europene privind creditele ipotecare a devenit obligatorie incepand cu luna martie a acestui an.
BCE a realizat un studiu din care reiese ca majoritatea bancilor participante au raportat o inasprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare, din cauza noilor reglementari in domeniu, care impun bancilor sa efectueze o analiza mai amanuntita a celor care solicita astfel de imprumuturi.
Conditii de creditare mai bune pentru pentru firme si consum
Pe de alta parte, institutiile de credit sustin ca au relaxat conditiile de creditare pentru firme, dar si pentru creditele de consum acordate populatiei.
Pentru trimestrul doi al acestui an, bancile estimeaza ca vor continua sa ingreuneze accesul populatiei la imprumuturile pentru locuinte, dar vor imbunatatii conditiile pentru firme si pentru creditele de consum.
Dintre tarile din zona euro, bancile din Olanda si Germania au inasprit accesul la creditele ipotecare, in timp ce institutiile financiare din Italia si Spania le-au relaxat.
Directiva europeana privind creditele ipotecare 17/2014 a fost adoptata in urma cu doi ani si a devenit obligatorie incepand cu data de 21 martie 2016 in toate statele membre ale Uniunii Europene.
Analistii asteapta noi masuri de stimulare a economiei de la BCE
In demersul sau de a impulsiona creditarea, in sedinta de politica monetara din 10 martie, Banca Centrala Europeana a redus, pentru prima data in istoria sa dobanda de baza la nivelul zero si a majorat peste asteptari achizitiile lunare de obligatiuni de la 60 pana la 80 de miliarde de euro. Tot in sedinta de luna trecuta, BCE a decis sa reduca si dobanda la depozite cu 10 puncte de baza, pana la minus 0,4%, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala cu cinci puncte de baza, pana la 0,25%. Prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care depun lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa determine bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.
Mai mult, potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg, la care au participat 47 de analisti, BCE va adopta noi masuri de stimulare a economiei in septembrie. Peste 40% dintre analisti asteapta decizii de relaxare monetara in septembrie, in timp ce 20% estimeaza noi masuri in decembrie, iar 7% in iunie. Restul analistilor, care au participat la sondaj, anticipeaza noi masuri abia in prima jumatate a anului viitor. Niciunul dintre respondenti nu se asteapta ca institutia sa adopte noi masuri la sedinta care va avea loc joi.
In ceea ce priveste natura masurilor care ar urma sa fie adoptate in acest an, aproape toti analistii contactati de Bloomberg anticipeaza ca BCE va extinde programul de cumparare de active  mai departe de martie 2017, 36% cred ca institutia va reduce, din nou, rata dobanzii la depozite (aflata deja la un nivel negativ), circa un sfert prognozeaza cresterea nivelului achizitiilor lunare, aflat in prezent la 80 de miliarde de euro, iar 14% cred ca banca ar putea include cumpararea de actiuni in programul de relaxare cantitativa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul