Bancile lanseaza in lupta toate armele pentru a impiedica aparitia Legii privind darea in plata, avand in vedere ca presedintele nu mai are voie sa o respinga daca ajunge la promulgare. Dupa Raiffeisen Bank, si CEC Bank anunta ca va lansa un credit ipotecar ”greu de luat” care va include si darea in plata.
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, care este si presedintele onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, a anuntat ca banca va urma modelul bancilor americane, care acorda credite ipotecare cu optiunea de a da in plata casa achizitionata daca clientul nu-si mai poate plati ratele.
Insa, potrivit lui Ghetea, acest produs va avea cu siguranta un avans mult mai mare si niste conditii de creditare mult mai severe. Presedintele CEC mai spune ca aceasta este o masura de preventie pentru cazul in care apare Legea darii in plata cu amendamentele anuntat de initiatorul sau.
Anuntul CEC Bank vine la doar cateva zile dupa ce Raiffeisen Bank isi informa clientii ca a majorat avansul pentru creditele ipotecare clasice la 35% pentru lei si la 40% pentru euro.
Piperea acuza bancile de ”acord cartelar”
Avocatul Gheorghe Piperea catalogheaza actiunile bancilor ca fiind ”acord cartelar”. ”Iata dovada clara a practicii anticoncurentiale planificate de banci, in cadrul asociatiilor lor profesionale. Din pacate, la acest acord cartelar participa si CEC Bank, singura banca romaneasca (cu capital de stat - n.r.)”, sustine Piperea.
Distribuie articolul
Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.
Citeste mai multA detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?
Citeste mai multAi un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?
Citeste mai multIntentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!
Citeste mai mult