top banner

Bancherii s-au inselat din nou

26 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Pesimismul bancherilor privind creditele ipotecare nu se confirma. Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, imprumuturile acordate de banci populatiei au atins un nou nivel record in luna august, in ciuda faptului ca garantiile pentru Prima Casa erau aproape epuizate iar avansurile erau inca ridicate in cazul multor banci.
Astfel, soldul creditului in lei pentru locuinte a crescut in august cu 860 de milioane de lei fata de iulie, la 26,1 miliarde lei. Este un ritm de crestere apropiat de cel din lunile precedente, avand in vedere ca imprumuturile pentru locuinte se afla la a sasea luna consecutiva de crestere din acest an, in ciuda adoptarii si intrarii in vigoare a Legii privind darea in plata.
Evolutia din august vine si pe seama faptului ca bancile au inceput sa reduca avansurile solicitate la astfel de credite, dupa ce le-au crescut in contextul aparitiei legii darii in plata.
In schimb, stocul de credite imobiliare in euro si in alte valute, in special in franci elvetieni (CHF), a continuat sa scada, in conditiile in care bancile acorda in prezent preponderent imprumuturi in lei, iar pe cele in franci bancile incearca sa le converteasa in moneda nationala.
Astfel, creditele imobiliare in euro au scazut la 27,4 miliarde lei in august, de la 27,7 miliarde lei in iulie, in timp ce creditele in CHF au scazut la aproximativ 2,6 miliarde lei, de la 2,7 miliarde lei in luna precedenta.
In total, volumul creditelor pentru locuinte ale gospodariilor populatiei a ajuns la nivelul record de 56,3 miliarde lei in august, de la 55,8 miliarde lei in iulie si 48,3 miliarde in august 2015.
Stoparea programului Prima Casa, amanata
In aceste conditii, este de presupus ca ritmul creditarii ipotecare va continua sa creasca, avand in vedere ca si alte banci au anuntat, in luna septembrie, reducerea avansului pentru creditele ipotecare.
Mai mult, si Ministerul Finantelor Publice a propus o noua suplimentarea a garantiilor pentru Prima Casa cu 500 de milioane de lei, care urmeaza sa fie in curand aprobata de Guvern.
Aceasta vine dupa majorarea precedenta in acelasi volum, de 500 de milioane de lei, aprobata de Guvern imediat dupa intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata, desi la un moment dat se vorbea tot mai des de necesitatea iesirii din acest program care distorsioneaza piata.
Aceste discutii par a fi, insa, uitate, avand in vedere ca ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, declara recent ca nu se ia in calcul, in strategia pe termen mediu care se pregateste cu privire la acest program, si stoparea lui.
”Am facut analize preliminare pe acest program si pe cererea si oferta de locuinte din Romania. Am constatat ca exista o oferta deficitara, ca, fata de alte tari ale Uniunii Europene, Romania are oferta mai mica de locuinte noi anual. De asemenea, confortul este mai scazut decat in alte state europene. Probabil ca acest program ar trebui sa sprijine populatia - si in special populatia tanara - o perioada mai lunga de timp, pana cand lucrurile se imbunatatesc in aceasta zona de imobiliare”, a explicat ministrul Finantelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul