Bancherii britanici vor fi responsabili pentru clientii supraindatorati

Autoritatea de supraveghere financiara din Marea Britanie a pus la punct un set de reguli care obliga bancherii sa realizeze o analiza mai atenta a solicitarilor de credite ipotecare. Scopul este prevenirea cazurilor de supraindatorare, pentru care bancile vor fi considerate direct responsabile.

La inceputul lunii iulie, autoritatea de supraveghere financiara din Marea Britanie (Financial Services Authority) a publicat un proiect de modificare a legislatiei in vigoare, pentru a aduce mai multa protectie consumatorilor de servicii financiare.

Principalele obiective asumate tintesc prevenirea cazurilor de supraindatorare a celor care decid sa obtina un credit ipotecar. Bancherii trebuie sa urmeze o serie de pasi standard pentru a determina daca un solicitant va putea sustine ratele pe intreaga perioada de creditare, fiind in ultima instanta direct responsabili pentru clientii aflati in dificultate.

In plus, in situatia in care clientii intarzie cu plata ratelor, penalitatile nu vor putea depasi costurile de administrare a contului restant.

Rata la credit vine pe ultimul loc, dupa hobby-uri si vacanta

Conform regulilor propuse de FSA, o banca nu va putea sa acorde un credit ipotecar decat solicitantilor pentru care s-a realizat o analiza temeinica a posibilitatilor de rambursare, inclusiv prin asumarea unor scenarii pesimiste.

Pe langa verificarea veniturilor prin documente oficiale, bancherii trebuie sa ia in calcul toate cheltuielile demonstrate sau presupuse ale solicitantului. Aici intra atat ratele la alte credite, plata utilitatilor, a impozitelor, a asigurarilor, a cheltuielilor cu taxele de scolarizare plus cheltuielile lunare cu mancarea, imbracamintea, transportul, hobby-uri si vacantele.“Suntem hotarati sa protejam clientii vulnerabili si sa ne asiguram ca toti cei care obtin un credit ipotecar isi pot permite sa il ramburseze”, a precizat Leslie Titcomb, director in cadrul FSA.

Atunci cand aceste cheltuieli nu pot fi estimate, se vor folosi statistici puse la punct special pentru acest scop de catre autoritate. Abia dupa ce toate aceste cheltuieli au fost deduse din venit,  bancherii vor lua in considerare diferenta pentru a stabili nivelul creditului ce poate fi acordat.

Gradul de indatorare ia in considerare cel mai pesimist scenariu

Mai mult, in stabilirea creditului maxim care poate fi obtinut, bancile britanice vor lua in considerare rata aferenta unui credit acordat pe maximum 25 ani, chiar daca termenul efectiv de acordare este mai indelungat.

In plus, pentru a preintampina supraindatorarea clientilor, bancherii trebuie sa ia in considerare si o eventuala crestere de dobanda.

Astfel, rata lunara maxima va fi estimata prin adaugarea unei marje stabilite de autoritate peste dobanda standard perceputa de banca la momentul acordarii creditului.

Penalizarile sunt drastic limitate

O alta schimbare pe care autoritatile britanice o doresc in legislatie este limitarea penalizarilor de intarziere aferente creditelor ipotecare. Bancile si societatile nebancare nu vor putea percepe clientilor restantieri o penalizare mai mare decat costul estimat pentru administrarea aditionala a datoriei.

Penalizarea poate include costul cu realizarea documentatiei si notificarilor, costul cu personalul si costuri de functionare, inclusiv costurile aferente sistemului informatic.

Penalizarile nu trebuie sa includa insa cheltuieli cu managementul bancii, costul capitalului sau cheltuieli de publicitate.

In plus, penalizarea este calculata in suma fixa, aceeasi pentru toti clientii, fara a se raporta procentual la valoarea creditului sau a restantei.

Iar atunci cand clientul face o plata, sumele se duc intai catre acoperirea principalului restant si abia apoi sunt alocate in vederea rambursarii dobanzii si a penalitatii.

Propunerea de modificare a legislatiei este disponibila pentru dezbatere publica pana la finalul lunii septembrie, urmand ca in primul trimestru din 2011 noile reglementari, ajustate, sa intre in vigoare.

Reguli similare ar fi binevenite si in Romania

Autoritatile britanice au pus la punct acest set de modificari in urma unei analize a pietei creditelor ipotecare inceputa inca din 2005, ale carei rezultate au demonstrat o supraindatorare a populatiei.

Aproximativ 46% din clientii care aveau in derulare un credit, fie nu mai ramaneau cu niciun surplus pentru economisire dupa plata ratelor, fie nu puteau sa-si asigure nici macar cheltuielile pentru traiul zilnic, dupa plata datoriilor lunare la banci.

In Romania, situatia nu este cu mult diferita. Numarul restantierilor a cunoscut o crestere exponentiala in ultimii 2 ani, cele mai multe dintre cazurile de neplata fiind cauzate de imposibilitatea clientilor de a mai plati ratele, pe fondul scaderii veniturilor.

Atunci cand bancherii romani calculeaza gradul maxim de indatorare, scad din venituri cheltuieli de doar 250-300 lei pentru fiecare membru al familiei solicitantului. Astfel, rata lunara a ajuns de multe ori si pana la 70% din diferenta rezultata.

Mai mult, BNR a permis bancilor sa utilizeze in stabilirea gradului de indatorare rata dobanzii utilizata in primii ani de creditare, cand majoritatea bancilor utilizau dobanzi promotionale, mult reduse fata de dobanda standard.

Modul de variatie a dobanzii a fost doar de curand reglementat, pana la acel moment bancile putand sa majoreze costurile dupa bunul plac. Astfel, foarte multi solicitanti au fost finantati cu buna stiinta cu credite de valori mult mai mari decat puteau suporta pe termen lung, iar doar dupa un an, rata lunara le-a fost aproape dublata prin trecerea la dobanda standard.

O parte dintre clientii care in urma cu doar 3 ani se inghesuiau sa obtina finantare, acuza acum bancile ca nu au fost informati pe deplin asupra costurilor pe termen lung presupuse de creditul respectiv.

“Banca mi-a acordat credit, in conditiile in care stia ca sunt in imposibilitate de plata dupa 1 an de zile, avand in vedere ca rata fusese calculata cu dobanda fixa, promotionala, iar gradul de indatorare luat in calcul era aproape de maximul admis”, ne scrie o clienta care doreste sa actioneze banca respectiva in judecata.

In Romania, valoarea totala a restantelor la credite inregistrate de populatie este de aproximativ 4,2 milioane lei, iar numarul restantierilor ajunge la 705.000.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus