top banner

Banca Centrala Europeana propune ca riscul valutar sa fie mai bine explicat consumatorilor

07 Iulie 2011 | Autor: Marius Serban

Banca Centrala Europeana propune ca riscul valutar sa fie mai bine explicat consumatorilor

Banca Centrala Europeana doreste ca noua directiva privind creditul ipotecar sa impuna bancilor obligatia de a explica riscul creditelor in valuta potentialilor clienti. Propunerea este motivata prin faptul ca intr-o serie de state membre, creditele in valuta au condus la aparitia unor riscuri sistemice.
In aprilie 2011, Comisia Europeana a publicat un proiect pentru introducerea unei directive a creditului ipotecar, care a fost trimis spre consultare si la Banca Centrala Europeana (BCE). Acesta si-a publicat recent punctul de vedere, care pune accent pe protejarea consumatorilor ce solicita credite in valuta.
BCE atrage atentia ca experienta anterioara a aratat ca bancile se folosesc de dobanzile mai mici practicate la creditele in valuta pentru a atrage clienti, fara insa a le explica acestora riscurile la care se expun.
Din acest motiv, creditul in valuta a ajuns sa atinga o pondere foarte mare in unele state membre, printre care si Romania, conducand la aparitia unui risc sistemic la nivelul sectorului bancar. Aceste evolutii au determinat BCE sa recomande tuturor autoritatilor de supraveghere din statele membre sa ia masuri de prevenire a acumularii unui stoc excesiv de credite in valuta.
Un consumator informat se supraindatoreaza mai greu
In acest context, oficialii de la Frankfurt considera ca riscurile din sectorul financiar s-ar putea diminua, daca populatia ar lua decizii informate si fundamentate atunci cand alege un credit ipotecar.
In cazul creditelor in valuta, BCE recomanda ca bancile sa fie obligate sa prezinte in cadrul fisei personalizate cu informatii, un exemplu concret cu privire la evolutia ratei lunare, ca urmare a cresterii cursului de schimb.
In plus, BCE sustine propunerea Comisiei Europene ca bancile sa prezinte un scenariu cu evolutia ratei lunare la credit din cauza majorarii ratei dobanzii, in cazul ofertelor cu dobanda variabila. Exemplul ar trebui sa ia in considerare o crestere cu 2 puncte procentuale a ratei dobanzii. Expertii BCE considera ca o asemenea majorare este aproape sigur ca se va produce in cazul creditelor ipotecare obtinute intr-un climat economic cu dobanzi reduse, cum este cel actual.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul