top banner

Avansul minim nu coboara sub 15% la creditele ipotecare standard

16 Februarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Avansul minim nu coboara sub 15% la creditele ipotecare standard

Vremea avansului zero la creditul ipotecar este inca departe, desi bancile au renuntat in mare parte la conditiile restrictive din ultimii 2 ani. Cele mai multe institutii impun un avans de minim 15% la credite, dar nu accepta in acest caz decat clientii cu un grad de risc scazut. In plus, dobanzile percepute sunt mai mari.

Cei care doresc sa isi cumpere o locuinta prin credit bancar si nu se incadreaza in Programul Prima Casa trebuie sa contribuie cel putin 15% din suma necesara. Acesta este aportul propriu minim pe care bancile il accepta atunci cand finanteaza achizitia unei locuinte prin credit ipotecar standard, in conditiile in care in urma cu numai un an, bancile se fereau sa ofere imprumuturi cu un avans mai mic de 20-25%.

Avansul redus face creditul mai scump

In prezent, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, ING Bank si Carpatica finanteaza pana la 85% din pretul de achizitie al locuintei.

Avansul de 15% este conditionat fie de un grad de risc mai scazut, in urma analizei scoring, fie de plata unor dobanzi mai mari.

Spre exemplu, la BCR, cei care au un avans de 15% se pot imprumuta la o rata a dobanzii cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cei care au un avans de 25%.

La BRD, avansul redus este taxat cu pana la 1 procent in plus la dobanda fata de oferta standard, ce presupune un nivel al avansului de 20%. Aceeasi politica o adopta si Bancpost, care percepe un plus de dobanda de 0,5 procente, celor care doresc sa obtina de la banca o pondere cat mai mare din suma necesara achizitionarii locuintei.

ING Bank accepta un avans de cel putin 15% numai solicitantilor de credite ipotecare in lei, in conditiile in care cei care se imprumuta in euro trebuie sa achite din surse proprii cel putin 25% din pretul locuintei.

La Carpatica avansul poate varia intre 15% si 25% in functie de clasa de risc in care se incadreaza clientul, costurile fiind insa aceleasi.

Atentie la evaluator

Avansul minim solicitat de banci tine cont de valoarea de evaluare a imobilului. In cazul in care stabiliti un pret cu vanzatorul iar evaluatorul trece in raport o suma mai mica, diferenta trebuie sa o suportati tot din buzunarul propriu, deoarece banca nu va finanta mai mult de 85% din valoarea evaluata a imobilului.

Daca nu sunteti multumit de valoarea stabilita de evaluator si doriti un nou raport, va trebuie sa suportati din nou costul acestuia.

Este util sa tineti cont de acest aspect atunci cand incheiati antecontractul de vanzare-cumparare, pentru a nu ajunge in situatia de a pierde avansul dat vanzatorului deoarece banca va acorda un credit mai mic din cauza raportului de evaluare al imobilului.

Nivelul avansului minim solicitat

Banca

Avans minim solicitat

BCR

15% - 25%

BRD

15%-20%

Raiffeisen Bank

15%

Banca Transilvania

15%

UniCredit Tiriac Bank

20%

Banca Romaneasca

20%-50% (in functie de localitatea unde se afla imobilul)

Alpha Bank

25%-41%

Bancpost

15% -30%

CEC Bank

15%

ING Bank

15%-25%

Millennium Bank

20%-40%

RBS

25%

OTP Bank

20%

Piraeus Bank

25%

Emporiki Bank

20%

Garanti Bank

20%

ATE Bank

25%

Carpatica

15%-25%

sursa: bancile comerciale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul