In aceste conditii, AURSF a solicitat Ministerului Finantelor Publice, printr-o scrisoare, eliminarea acestui impozit.
Presedintele AURSF, Alin Iacob, sustine ca perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezinta o bariera artificiala si incorecta in calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea in plata.
Impozitul trebuie aplicat la valoarea imobilului, nu la soldul creditului
Ministerul Finantelor a transmis, la inceputul saptamanii, o precizare in care se afirma ca debitorul va suporta impozitul in cazul darii in plata, conform Codului Fiscal in cazul transferului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, dar cota de 2% se aplica la soldul ramas de plata, nu la valoarea imobilului.
Reprezentantii AURSF considera incorecta aceasta abordare.
Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a explicat ca art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, mentionat si de MFP in precizarea sa, face referire la valoarea imobilului, nu la soldul creditului.
Distribuie articolul
Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.
Citeste mai multA detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?
Citeste mai multAi un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?
Citeste mai multIntentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!
Citeste mai mult