top banner

AURSF: Propunerile privind proiectul de lege pentru cei cu credite in valuta

07 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Conversia creditelor din valuta in lei cu garantia statului ar trebui sa vizeze si imprumuturile de consum cu ipoteca, nu doar pe cele ipotecare. In plus, discount-ul acordat ar trebui sa fie de 25%, nu de 15% cum propune Guvernul.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a facut un set de propuneri de modificare a Programului de protecie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale asociat expunerii la credite in valuta, propus de Guvern, astfel incat sa acopere un numar cat mai mare de persoane afectate de deprecierea leului in raport cu moneda creditului detinut.
Proiectul de lege presupune acordarea unui discount de 15% din suma in lei rezultata in urma conversiei si vizeaza doar creditele ipotecare. Oferta este valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.
Insa beneficiarii trebuie sa se incadreze cu venitul intr-un plafon de 3.000 de lei net pe luna si sa nu aiba restante la plata ratelor mai mari de 60 de zile. AURSF propune eliminarea acestei conditii, sau majorarea perioadei, avand in vedere faptul ca proiectul de lege a fost elaborat la mai mult de 60 de zile de la explozia cursului de schimb al francului elvetian. In plus, proiectul de Lege nu a fost inca avizat de Guvern, iar circuitul parlamentar este dificil de estimat.
Mai mult, in proiect este vorba doar de creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si aplicarea discountului de 15%, nu depaseste 300.000 de lei. In plus, rata lunara rezultata trebuie sa fie mai mica decat echivalentul in lei dinaintea conversiei. Asociatia propune majorarea sumei totale la 600.000 de lei, iar rata lunara rezultata in urma conversiei si discountului sa fie mai mica cu cel putin 20% fata de echivalentul in lei al ratei anterioare.
Potrivit proiectului, costul noului credit va fi format din ROBOR la 6 luni plus o marja care nu poate depasi marja din creditul initial. Marja va include toate comisioanele si cheltuielile obligatorii legate de finantare, in toate etapele finantarii, se mai arata in proiect. Aici, AURSF propune ca marja aplicata peste indicele ROBOR sa fie stabilita astfel incat DAE rezultata pentru noul credit sa nu depaseasca DAE aferenta vechiului credit.
Statul urmeaza sa acorde garantii in proportie de 50% din creditele rezultate in urma conversiei, insa suma totala este plafonata la un miliard de lei. Asociatia propune majorarea acestui plafon la trei miliarde de lei. 
AURSF contesta si faptul ca prevederile programului nu acopera situatiile in care portofoliile de credite acordate in valuta, garantate cu ipoteca, au fost externalizate/vandute de catre institutiile financiare catre alte entitati, din afara tarii. Asociatia sustine ca si aceste cazuri ar trebui acoperite de programul guvernamental, in special atunci cand externalizarea s-a facut catre entitati care sunt parte ale aceluiasi grup financiar. In caz contrar, acesti debitori ar fi grav discriminati, mai ales ca nu au fost consultati in momentul in care creditele lor au fost externalizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul