top banner

Alba-neagra cu Prima Casa

24 Februarie 2016 | Autor: Conso

Senatorii produc o surpriza de proportii in cazul Legii darii in plata. Desi in cadrul dezbaterilor din comisii, propunerea BNR de a excepta creditele Prima Casa de la lege a fost respinsa, apare ca fiind aprobata in raportul final care ar trebui sa ajunga in plen.
Este vorba de raportul care a fost publicat pentru scurt timp, dar care ulterior a fost retras.
In sedinta din 17 februarie, propunerea bancilor ca imprumuturile prin Prima Casa sa fie excluse de la aplicare legii a fost preluata ca amendament de senatorii din comisiile reunite de raport, insa la momentul votului, liderul de sedinta a anuntat ca amendamentul a fost respins. Insa in raportul final, amendamentul era trecut  pe lista celor supuse votului plenului Senatului.
Votul in plenul Senatului, insa, nu a avut loc in aceasta saptamana, si ramane de vazut cand va aparea pe ordinea de zi, avand in vedere ca joia si vinerea nu au loc sedinte de plen la Senat.
Bancile nu renunta la „gaina cu oua de aur”
Intre timp, bancile nu stau departe de programul care le-a asigurat supravietuirea in perioada post-criza, cel putin pe partea de creditare a persoanelor fizice. BNR a anuntat ca peste 90% din creditele ipotecare in vigoare in prezent sunt acordate prin programul guvernamental, care garanteaza 50% din valoarea creditului.
Ministrul Finantelor Publice a anuntat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca plafonul total de garantare de 1,69 miliarde de lei, aferent programului Prima Casa pentru anul 2016, a fost alocat in intregime bancilor din program.
Odata cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare.
18 institutii de credit au cerut alocari de garantii pe Prima Casa
Astfel, „Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca  Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank sunt finantatorii care au transmis solicitari de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, iar, suma le-a fost repartizata prin efectuarea de alocari pro rata”, mentioneaza comunicatul.
Potrivit Ministerului, finantatorii participanti in cadrul programului acorda credite Prima Casa, in baza alocarii sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015, din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172,58 milioane de lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17,75 milioane de  lei, precum si din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG pentru acest an!”
„In cursul anului, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafoanelor alocate si sa efectueze realocari in functie de gradul de utilizare a plafoanelor, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor”, se subliniaza in comunicatul MFP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul