top banner

SIF-urile: pragul de detinere va fi dezbatut in februarie

17 Decembrie 2009 | Autor: Conso

Cel mai probabil, initiativa legislativa privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% din capitalul social va fi dezbatuta de catre Camera Deputatilor in februarie.
Daca initiativa legislativa va trece de Camera Deputatilor in februarie, in martie ar urma sa intre in vigoare noile norme legislative cu privire la acumularea de actiuni la SIF-uri, potrivit senatorilor care au semnat proiectul de lege pentru modificarea legii pietei de capital, potrivit analistilor de la BCR.
Saptamana viitoare proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei de buget-finante, care va aduce un amendament proiectului cu privire la votul concertat. In conformitate cu declaratiile facute de catre parlamentari, cele mai importante modificari sunt in ceea ce priveste restrictiile privind drepturile de vot. Mai precis, este necesara o definitie clara pentru un grup de actionari care se considera ca actioneaza in mod concertat, precum si ce reguli se aplica de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
“O cauza principala a conflictelor in justitie dintre conducerea SIF-urilor si diferite grupuri de actionari este faptul ca, potrivit legii, consiliul SIF-urilor trebuie sa decida cu privire la suspendarea drepturilor de vot, si nu o autoritate independenta”, precizeaza analistii BCR intr-un raport de piata.
Conducerea SIF-urilor e de acord pentru cresterea pragului de detinere la 5% din capitalul social pentru un grup de actionari, dar cu conditia sa fie pastrata restrictia privind drepturile de vot la 1% din capitalul social, asa cum este in prezent.
Raportul BCR indica existenta unor sanse mari ca in primul trimestru al anului 2010, investitori sa se bucure de norme juridice mult mai flexible cu privire la acumularea de actiuni la SIF-uri, in ciuda mentinerii restrictiilor privind drepturile de vot. Aceste restrictii sunt o problema in special pentru diferiti oameni de afaceri romani, care doresc sa aiba o influenta mai mare in cadrul consiliului de administratie al societatilor de investitii financiare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul