top banner

Concediul medical scade de la 45 la 30 de zile pe an

14 Aprilie 2010 | Autor: Conso

Guvernul si-a propus sa reduca numarul maxim de zile de concediu medical de la 45 la cel mult 30 pe an, cu scopul de a limita abuzurile.
“Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale. Pot sa va spun ca, concediile medicale, prescrierea acestora si folosirea abuziva a luat amploare in ultimii ani si pot sa va spun chiar ca este, din pacate, un fenomen in Romania”, a declarat miercuri Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
El a precizat ca numarul concediilor medicale s-a dublat in ultimii 3 ani, sumele alocate urcand de la 3% din bugetul Sanatatii in 2006 pana la 6% in 2009. Suma decontata de Ministerul Sanatatii anul trecut s-a ridicat la 923 milioane lei.
“Adica, ne-a ramas 94% pentru tot ce trebuie sa platim pe sanatate - tratamente, salariile medicilor, medicamente compensate, tratamente in strainatate, etc. Orice leu decontat pe concediul medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor si posibilitatilor financiare pe bugetul Sanatatii”, atrage atentia ministrul Attila.
Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca o modalitate de corectare a acestor abuzuri consta in verificarea prezentei asiguratilor la domiciliu sau la adresele indicate. Astfel, la momentul aprobarii certificatului medical, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere prin care va indica adresa la care va fi gasit si isi va asuma aceasta posibilitate de verificare.
“Aceasta procedura urmeaza a fi reglementata prin ordin comun al ministrului si al presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate, nu se regaseste in ordonanta de urgenta”, a subliniat Atila.
Discutiile pe tema ordinului vor incepe miercuri, iar odata finalizate, acestea vor intra in vigoare in aproximativ 10-15 zile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul