Dupa mai putin de trei ani de la aderarea in Uniunea Europeana, Slovenia este prima tara din blocul celor 10 noi state membre care a indeplinit toate conditiile impuse pentru adoptarea euro.
De la 1 ianuarie 2007, moneda nationala ? tolarul - a fost inlocuita cu moneda europeana, Slovenia devenind al 13-lea stat european care adopta oficial euro.
Slovenia a intrat in UE in mai 2004, impreuna cu alte 10 tari, printre care Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia. Dupa numai trei luni, Slovenia devine membra in Uniunea Monetara Europeana, cu derogare de la folosirea euro ca moneda nationala, si intra in sistemul ERM II. Acesta impune ca rata de schimb fata de euro sa nu poata varia cu mai mult de 15% fata de o paritate centrala, fixata de banca centrala la 239,64 EUR/SIT.
Pe 11 iulie 2007, dupa o perioada minima de 2 ani de la adoptarea sistemului ERM II, Consiliul Uniunii Europene ia decizia de a acorda Sloveniei dreptul de a adopta euro si de a intra astfel in zona euro. Tot atunci s-a hotarat si inghetarea cursului la nivelul paritatii stabilite anterior, de 239,64 tolari pentru un euro.
O data cu adoptarea monedei unice, Banca Nationala a Sloveniei a devenit membru in Eurosistem (organism care grupeaza bancile centrale din statele care au adoptat euro si BCE), iar guvernatorul sloven a preluat de la inceputul acestui an si functia de membru in Consiliul Guvernatorilor in cadrul Bancii Centrale Europene.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News