top banner

Presedintele BCR: Leul se va aprecia si in 2006

03 Martie 2006 | Autor: Conso

Presedintele BCR, Nicolae Danila considera ca in 2006 leul va continua sa se aprecieze fata de euro, pana la un nivel de 3,40 lei/euro, iar dobanzile vor creste atat la lei cat si la valuta.
In cadrul conferintei de presa traditionale de anuntare a rezultatelor BCR in anul precedent, presedintele bancii, Nicolae Danila, a expus propria sa viziune asupra principalelor evolutii economice interne si externe din 2006.
Pe plan extern, presedintele Danila vede o crestere economica globala situata intre 3 si 4,5%. Cele mai robuste ritmuri de dezvoltare ar urma sa fie inregistrate de SUA, insa vor exista semne bune si pentru economiile europene si cea nipona. El estimeaza o crestere a volatilitatii dobanzilor si a cursurilor de schimb pe piata internationala, urmand ca actualele tendinte in ceea ce priveste dobanzile sa continue ? crestere continua la dolar si graduala la euro.
Pe plan intern, presedintele BCR apreciaza ca politica de tintire a inflatiei asumata de BNR va determina mai multe consecinte: cresterea nivelului dobanzilor, intarirea leului si o activitate continua a BNR de sterilizare a excesului de lichiditate de pe piata. ?Dobanda folosita BNR pentru sterilizare va atinge chiar 10%, daca va fi cazul?, considera Danila.
In ceea ce priveste cursul de schimb al monedei nationale, presedintele BCR considera ca acesta se va aprecia si in 2006, pana la un nivel de 3,40 lei/euro. Aprecierea nu va avea insa un singur sens. Perioadele de apreciere vor fi urmate de unele de depreciere. ?BNR va interveni pe parcurs si vom asista la anumite momente cand cursul va fi indreptat pana spre 3,60, dar prin interventii mai putin hotarate si de amplitudine mai redusa decat in trecut?, considera Danila.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul