In prezent, marea parte a participantilor au varste mai mici de 35-45 ani, ceea ce ar impune ca un procent important din portofoliile fondurilor de pensii sa fie alocat in actiuni, precizeaza Bunea. Aceste plasamente reprezinta insa doar aproximativ 5% din sumele investite.
“Rezultatele noastre sunt generate de o politica protectiva fata de participanti, dar mai ales fata de imaginea acestui sector. Daca sistemul ar fi inregistrat pierderi inca din primul an de la start, ar fi fost un semnal negativ pentru increderea in sistem”, afirma Crinu Andanut, director general la Allianz-Tiriac Pensii Private, facand referire la situatia economica dificila din ultimii 2 ani.
El considera ca in momentul in care economia isi va relua mersul normal, ponderea investitiilor in actiuni va ajunge la nivelurile normale.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.
27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii
Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
24 Mai 2018 | Fonduri de pensii