top banner

Cresterea PIB-ului sustine dezvoltarea societatilor de asigurari romanesti

10 Decembrie 2008 | Autor: Conso

Conform unui raport Erste Group, veniturile societatilor de asigurare din regiune nu vor fi foarte afectate de criza financiara, datorita cresterii pozitive a PIB, estimate pentru anul urmator.
Conform estimarilor departamentului de Cercetare Erste Group, cresterea automata a PIB-ului in perioada urmatoare va duce implicit la o crestere a veniturilor societatilor de asigurare din Europa centrala si de Est, prin cresterea nivelului primelor.
De asemenea, majorarea gradului de penetrare a asigurarilor ar trebui sa fie sustinuta de potentialul masiv de recuperare pe care le detin aceste tari.
“Studiul evolutiei primelor in perioadele de trend descendent inregistrate in diverse tari, in trecut, demonstreaza clar ca nu trebuie sa anticipam venituri mai mici din prime in aceste tari. Nu ne asteptam in viitor la aceeasi crestere remarcabila a primelor pe care am inregistrat-o in ultimii cativa ani, insa ratele de crestere de doua cifre nu ar trebui sa constituie exceptii”, estimeaza analistul sectorului de asigurari Erste Group, Christoph Schules.
Astfel, in ciuda faptului ca produsul intern brut a inregistrat scaderi la nivel mondial, in Europa Centrala si de Est, spre exemplu in Cehia si Slovacia, acesta a inregistrat cresteri de 4,7% si respectiv 7,1% comparativ cu aceeasi perioada alui 2007.
In perioada urmatoare, cu toate ca productia industriala se inrautateste, iar comenzile noi scad, cresterea in ansamblu ar trebui sa ramana relativ stabila: 2,5% si  4,8% pentru Republica Ceha si Slovacia.
In cazul Romaniei, analistul previzioneza o crestere solida de 4,4% a PIB-ului, iar pentru Polonia de 3%. Numai Ungaria risca o scadere de 0,8% a produsului intern brut.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul