Cererea mai veche a companiilor de leasing de a avea acces la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a fost in sfarsit acceptata de BNR. Presedintele Asociatiei de Leasing Bancar, Jean Claude Boloux a declarat ca de la sfarsitul acestui an toate companiile de leasing vor avea acces la aceasta baza de date.
Potrivit Regulamentul nr. 8 din 2009, institutiile financiare-nebancare (companii de leasing, societati de consumer-finance) vor putea avea acces la Centrala Riscurilor Bancare. Vor beneficia de acest drept doar institutiile inscrise in Registrul special, respectiv cele care au:
- un nivel al capitalurilor proprii si ale surselor imprumutate de minim 50 milioane lei;
- un nivel al creditelor acordate si al angajamentelor acordate de minim 25 milioane lei.
Prin urmare, clientii companiilor de leasing vor trebuie sa acorde pe viitor aceeasi importanta pentru plata ratelor la leasing ca si pentru orice alt credit. „Multe companii alegeau sa plateasca cu prioritate bancile deoarece riscau sa intre in CRB. In schimb, intarziau platile catre firmele de leasing pentru ca nu riscau prea mult”, afirma Jean-Claude Boloux.
De anul viitor, cei care intarzie cu ratele de leasing pot ajunge in baza de date ca rau-platnici, daca soldul imprumutului depaseste 20.000 lei. Ei risca astfel sa nu mai poata obtine credit timp de 4 ani nici de la banci si nici de la institutiile financiare-nebancare.
In prezent, la Centrala Riscurilor Bancare figureaza cu restante peste 200.000 de persoane fizice si juridice. In plus, baza de date contine informatii despre 1 milion de companii si persoane fizice care au contractat imprumuturi de la banci, fara a avea intarzieri.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.
23 Noiembrie 2020 | Auto
In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente.
19 Noiembrie 2020 | Auto
In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple
4 Noiembrie 2020 | Auto
Cu un deficit bugetar in crestere si cu dobanzi de refinantare a datoriei publice printre cele mai mari din Europa, cu un buget ale carui venituri merg aproape exclusiv pe plata salariilor si pensiilor, viitorul economiei romanesti nu suna deloc bine iar ajustarile dure ne pandesc dupa colt.
10 Septembrie 2020 | Auto
Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.
Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol
Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca