top banner

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

06 Ianuarie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard. 
Compania a finalizat procesul de notificare in baza dreptului de stabilire in Romania pentru sucursala locala, primind aviz favorabil de la autoritatea de supraveghere din Franta si de la ASF, conform anuntului de pe site-ul propriu.

Axeria, companie franceza, a fost achizitionata integral de catre grupul american Watford Holdings Ltd, procesul de schimbare al actionariatului fiind finalizat in Aprilie 2021. La inceputul lunii Noiembrie 2021, Watford Holdings si Watford Re au devenit Somers Group Holdings si Somers Re, rating-ul "A" fiind reconfirmat de catre agentia internationala de rating AM Best.

Axeria are o prezenta mai veche in Romania

Grupul Somers ex Watford, controlat de catre compania americana de asigurare-reasigurare Arch (cu prime brute subscrise de 3,3 miliarde dolari in primul semstru din 2021), este prezent pe piata din Romania din anul 2018 iar distributia RCA se va face din 2022 prin intermediul brokerilor locali. Va continua de asemenea parteneriatul cu compania de consultanta Intaro ce va oferi servicii privind instrumentarea si administrarea portofoliului de daune.

Grupul Watford era inregistrat in Gibraltar si a fost nevoit sa isi suspende activitatea din Romania pe fondul iesirii Marii Britanii din UE, deoarece activa aici in baza “Freedom of Establishment” (forma de organizare prin care entitatile din UE puteau activa in alte tari decat cea de origine in baza unei notificari a supraveghetorului). 

Alternativa pentru reintrarea pe piata locala ar fi fost infiintarea unei companii noi, care sa fie autorizata de ASF, sau achizitionare unei companii din UE de talie mai redusa (Axeria Iard in final, o companie cu venituri de 135 milioane euro in 2020) care sa poata activa aici printr-o simpla notificare a autoritatilor de supraveghere. 

Sperante pentru soferi

Dupa falimentul City Insurance, jucatorul care dominase piata RCA cu o cota de 46% si retragerea Uniqa (companie de buzunar pe segmentul RCA), tarifele urcasera spectaculos la finalul anului trecut (peste 50%), cel putin raportat la preturile practicate de City Insurance, unele vecine cu dumpingul insa. 

Soferii care erau obisnuiti sa cumpere ieftin de la City sau Euroins, al doilea mare jucator din piata, au descoperit brusc ca trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru polite iar orice semn ca va creste concurenta in piata RCA vine cu speranta ca preturile vor reflecta asta, mai ales pe segmentele unde riscurile sunt mai mici (soferii de peste 30 de ani, fara istoric bogat al daunelor, din orasele mici, etc). 

Puteti incheia o asigurare RCA direct de pe Conso, completand seria sasiului pentru autovehiculul inmatriculat sau pentru care se doreste inmatricularea, apoi selectand cea mai buna oferta din lista (ofertele Axeria Iard pot aparea cu intarziere aici, compania fiind inca implicata in stabilirea coordonatelor acestora cu brokerii). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto