Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Atacul politicienilor asupra profesionistilor


Aflati in febra campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, politicienii lanseaza diverse atacuri impotriva profesionistilor. Desi teoretic politicienii clameaza suportul oferit tehnocratilor, in diverse luari de pozitie acestia sunt luati la rost, avertizati sau le sunt puse la indoiala veniturile.
 
Tehnocratii reprezinta, la nivel declarativ, solutia ideala pentru iesirea din criza a Romaniei. Mai mult, de-a lungul timpului, profesionistii din diverse domenii au fost adesea acuzati ca nu se implica in viata politica si in rezolvarea problemelor concrete ale cetatenilor.
 

Lucian Croitoru, sfatuit sa-si vada de treaba

 
Acum, o serie de profesionisti au decis ca este momentul sa se implice pentru a gestiona treburile publice intr-o perioada extrem de delicata, cand iarna bate la usa si bugetul statului cunoaste una dintre cele mai nefaste perioade din ultimii ani din cauza crizei.
 
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, este unul dintre cei care au decis sa iasa din expectativa si sa incerce sa ajute la depasirea perioadei delicate. Insa acest lucru nu pare sa fie deloc pe placul celor care au provocat caderea guvernului si, implicit, criza politica, cu numai cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale.
 
Numerosi reprezentanti ai majoritatii “ad-hoc” create in Parlament l-au sfatuit sa isi vada de treaba, sa-si depuna mandatul si sa se intoarca la BNR, lasand locul lui Klaus Johannis, care este agreat in acest moment de cei mai multi parlamentari.
 
Acestia par sa nu tina deloc seama de faptul ca, in perioada dificila pe care o traverseaza Romania, si in care urmeaza mai multe runde de negocieri complicate cu reprezentantii organismelor financiare internationale, ar fi
mult mai benefica gestionarea treburilor tarii de catre un finantist care stapaneste foarte bine detaliile economice si nu de un primar care recunoaste candid ca nici macar nu a citit acordul dintre Romania si FMI.
 
Din pacate, controversele politice, firesti intr-o democratie, sunt escaladate de declaratii explozive ale unor inalti demnitari ai statului. Mircea Geoana, unul dintre prezidentiabilii cu cele mai mari sanse de reusita, i-a transmis de altfel lui Croitoru si un avertisment voalat.
 
“I-am recomandat sa nu intre intr-o sarada politica care nu ii face bine nici lui, nici Romaniei, nici romanilor.(...) Aceasta situatie risca sa ii afecteze reputatia profesionala si cariera pe viitor. L-am sfatuit prieteneste sa isi depuna mandatul si sa recunoasca ca dupa aceasta intalnire nu are sanse sa formeze un Guvern”, afirma Geoana dupa intalnirea premierului desemnat cu reprezentantii partidelor politice. Avertismentul lui Geoana a fost ulterior repetat si de alti reprezentanti ai noii majoritati parlamentare, care i-au sugerat lui Croitoru ca va putea avea probleme in cariera profesionala in perioada urmatoare.
 

Gheorghe Gherghina, un alt tehnocrat luat la ochi

 
Croitoru nu a fost insa singurul profesionist luat la ochi de politicieni. O alta tinta a declaratiilor belicoase a constituit-o Gheorghe Gherghina, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, care este responsabil cu intocmirea proiectului de buget. Buget de care, asa cum declara recent reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, depinde in mod decisiv acordarea transelor din aceasta toamna.
 
Practic, fara un buget adoptat pana la finele anului, care sa respecte conditiile negociate cu organismele financiare internationale, putem sa ne luam adio de la bani si, cel mai probabil, tara sa fie aruncata in haos economic si financiar.
 
Acelasi Mircea Geoana l-a luat la rost si pe Gherghina, secretar de stat propus chiar de PSD la Ministerul Finantelor, unul dintre profesionistii de buna calitate din aparatul de stat, fost consilier al prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu. In viziunea lui Geoana, Gherghina ar trebui sa se gandeasca serios la actiunile sale profesionale pentru ca altfel si-ar putea risca si el cariera profesionala.
 
“(...) acum, evident, trebuie sa decida si domnia sa daca ramane pana in ultima clipa, precum soldatul japonez, in transeele Ministerului de Finante.(...) Domnul Gherghina are suficient de multa experienta ca sa stie exact ceea ce face in acest moment. E decizia domniei sale, nu-i impunem sa plece, nu-l rugam sa stea, dar cred ca este constient de faptul ca, in acest moment, lumina rampelor se uita si la domnia sa si sunt convins, ca om cu experienta si om care a lucrat cu noi de-a lungul timpului, stie ce se intampla in acest moment in Ministerul de Finante”
 

Nu scapa nici personalul autoritatilor de supraveghere

 
Tot in campania electorala, un grup de 22 de parlamentari PD-L nu au gasit nici ei nimic mai nimerit de facut decat sa adreseze o scrisoare deschisa catre organismele financiare internationale, prin care sa ceara includerea personalului organismelor de supraveghere a pietei financiare (BNR, CSA, CNVM si CSSPP) in legea unica de salarizare.
 
Cu alte cuvinte, propunerea lor reprezenta un atac direct la salarizarea conducatorilor si personalului acestor institutii. O jumatate de adevar exista in nemultumirea parlamentarilor. Salariul lunar al presedintelui CSA se pare ca se apropie de 20.000 euro, in vreme ce acela al presedintelui CNVM bate si el spre 10.000 de euro. Ceea ce este mult prea mult pentru perioada de criza prin care trece Romania.
 
Insa de aici si pana la incercarea de a-i include pe reprezentantii institutiilor de supraveghere a pietei financiare intr-o schema in care veniturile lor, care – este foarte important! – nu vin de la buget, sa fie drastic reduse, este cale lunga. Iar efectul practic al unei asemenea masuri n-ar fi putut fi decat unul negativ – si anume migrarea specialistilor catre companiile financiare private, ceea ce ar fi putut avea consecinte grave asupra stabilitatii sistemului financiar romanesc.
 
Se pare ca mediul politic, in ciuda declaratiilor de fatada, nu prea are la suflet profesionistii. Pentru ca spre deosebire de gargaragiii de la talk-show-urile televizate din fiecare seara, profesionistii chiar lasa urme pe acolo pe unde trec. Scurtul mandat de prim ministru de la finalul anilor ‘90 al guvernatorului Isarescu este cea mai buna dovada in acest sens. Si atunci, de ce sa nu dam din nou o sansa profesionistilor?


Distribuie articolul
Alte articole

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc.

Citeste mai mult

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat.

Citeste mai mult

De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Citeste mai mult

Atentie la site-urile care ofera carduri cadou!

Inventivitatea infractorilor cibernetici pare a nu avea limite! In timp ce industria de securitate cibernetica si autoritatile din intreaga lume cauta modalitati sa protejeze utilizatorii, infractorii gasesc mereu noi metode de fraudare. Cardurile cadou reprezinta o noua modalitate de furt de date personale, avertizeaza specialistii in domeniu.

Citeste mai mult