top banner

Isarescu: bancile nu ar trebui sa transfere clientilor cresterea Robor

20 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

In ultimele 3 zile, cotatiile dobanzilor interbancare Robor au crescut de peste trei ori, atingand niveluri record pentru ultimii 7 ani. In conditiile in care o parte din bancile comerciale isi leaga dobanda perceputa clientilor de valorile Robor, guvernatorul Bancii Nationale a recomandat bancherilor sa isi limiteze cresterile de dobanda.
 
"Bancile, mai ales cele care au dat deoparte prudentialitatea pentru cota de piata, ar trebui sa nu treaca majorarea catre clienti. Ar fi o miscare neinteleapta", a declarat Mugur Isarescu, precizand insa ca au existat deja cateva banci care s-au repezit sa-si taxeze clientii.
 
El a adaugat ca majorarea valorilor Robor pana la aproape 50% este o anomalie a pietei, care nu se va putea mentine prea mult timp.
 
"Robid si mai ales Robor nu reflecta decat cel mult o parte din realitatile pietei monetare", a continuat Isarescu, precizand ca media dobanzilor din piata pentru totalul volumelor tranzactionate recent -  de 1.400 miliarde lei - se situeaza in jurul valorii de 23%.
 

Variatia dobanzii ar putea fi limitata

 
Pentru a evita transferul fluctuatiilor de pe piata monetara in costurile clientilor, seful BNR sugereaza bancilor sa foloseasca plafoane la dobanzi.
 
Isarescu spune ca dobanzile ar trebuie limitate in partea superioara la nivelul ratei de lombard, care se situeaza la14%. Acesta este costul la care o banca se poate refinanta la orice ora de la BNR. Iar, limita inferioara ar putea fi dobanda la care bancile pot plasa banii la BNR prin facilitatea de depozit – 6,25%.
 
"Sugestia mea este sa existe o clauza (n.r. - in contractul de credit) care sa spuna ca daca se depasesc cele doua limite este o anomalie in piata si se va lua in considerare de banca doar limita corespunzatoare, minima sau maxima", a precizat Isarescu.
 

Unele banci au inceput sa ia masuri

 
In prezent, in piata, o mare parte din banci isi exprima dobanzile in functie de un indice monetar, precum Robor in cazul creditelor in lei, la care se adauga o marja fixa.
 
Spre exemplu, Credit Europe Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, Banca Carpatica, CEC Bank sau Bancpost modifica dobanda in functie de valoarea Robor o data la 6 luni, atat pentru clientii noi cat si pentru cei deja existenti. Valorile luate in calcul sunt aferente unor date bine stabilite in contract.
 
La alte banci, insa, sistemul informatic preia in fiecare zi valoarea Robor. La BRD fiecarui potential client i se va calcula o oferta de credit in functie de valoarea Robor din ziua cererii. Dupa semnarea contractului, valoarea dobanzii se va actualiza o data la trei luni.
 
Totusi, din cauza variatiilor mari la care s-a ajuns in piata, BRD a "inghetat" valorile Robor. Astfel, pentru clientii potentiali, in loc de Robor la 3 luni, banca ia in calcul, in prezent, o rata de 15,97%.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul