top banner

Bancile pentru locuinte ofera cele mai sigure credite

09 Octombrie 2008 | Autor: Marius Serban

Criza financiara de pe pietele internationale nu afecteaza bancile pentru locuinte deoarece ele functioneaza independent. Din acest motiv, reprezentantii industriei cred ca sistemul de economisire-creditare este cel mai sigur model de finantare a locuintelor si ar trebui extins in cat mai multe tari.
 
Cauza principala a crizei care a pornit din Statele Unite este ca economia nu dispunea de suficiente resurse pentru a finanta creditele ipotecare, considera Herbert Pfeiffer, presedinte al Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (FEBL).
 
De aceea, a fost nevoie sa se recurga la importuri de capital din Europa si Asia, pentru ca bancile americane sa continue sa dea credite.
 
Astfel, atunci cand imprumuturile au devenit neperformante, efectele au fost resimtite nu numai pe plan intern, ci si la nivel international.
 
Modelul de finantare a locuintelor de tip economisire-creditare evita insa acest pericol, deoarece functioneaza doar cu economiile atrase pe plan local, spune Pfeiffer.
 

Circuit inchis

 
La un contract de economisire-creditare, clientul este obligat mai intai sa economiseasca si abia apoi primeste credite.
 
In acest sistem, banii celor care economisesc sunt folositi doar pentru a acorda credite pentru locuinte altor clienti. Astfel, resursele de finantare nu depind de pietele financiare, ele fiind furnizate chiar de clienti.
 
« Economisirea-creditarea este un sistem fondat in Europa in anii ‘30, in timpul unei recesiuni puternice. Asadar, a dovedit deja ca poate rezista unor dificultati majore in economie », afirma Pfeiffer.
 
Asociatia bancilor pentr locuinte critica sistemul american de finantare a locuintelor, argumentand ca la fiecare 30 de ani este nevoie de o interventie guvernamentala in Statele Unite.
 
« Ultima criza a locuintelor a avut loc in 1989-1990, cand guvernul american a fost nevoit sa contribuie cu 500-700 miliarde dolari pentru a sprijini acest sector », sustine Andreas Zehnder, director executiv la FEBL.
 

Sistemul este putin cunoscut la noi

 
In Romania, produsele de economisire-creditare exista de aproape 4 ani, dar nu au reusit inca sa atraga prea mult atentia populatiei, care prefera in continuare creditele ipotecare si imobiliare.
 
Trebuie spus ca din punct de vedere al stimulentelor fiscale, sistemul este mult mai avantajos decat in alte tari. De exemplu, Pfeiffer afirma ca, in Slovacia, un client castiga mai putin de 10 euro pe an de la stat.
 
In schimb, prima de la stat ajunge pana la 150 euro la noi. Si cu toate acestea, rata de penetrare a acestor produse este nesemnificativa in Romania, in timp ce in Slovacia este de 27%.
 
Pfeiffer spune unul dintre motivele pentru care sistemul este mult mai popular in Slovacia este faptul ca bancile de locuinte s-au infiintat acolo mult mai devreme, fiind pentru o buna perioda singurele care ofereau populatiei finantari pentru cumpararea de locuinte.
 
In Romania, economisirea-creditarea s-a lansat mai tarziu, astfel ca este nevoie ca bancile sa investeasca mai mult in campanii de informare a populatiei, crede Pfeiffer.
 
El subliniaza, totodata, ca factorii politici ar putea juca un rol important in acest demers. « In cazul in care exista un program national pentru locuinte, ar fi utila includerea produselor de economisire-creditare intr-o astfel de schema, deoarece ele sunt singurele care pot oferi finantare pentru persoanele cu venituri mici », a precizat Pfeiffer.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul