Situatia din sectorul bancar romanesc a devenit un motiv de ingrijorare pentru Comisia Europeana, se mentioneaza in raportul de tara prezentat pe 16 mai. Temerile sunt legate de capacitatea autoritatilor ? BNR si CNVM - de a implementa la timp noile directive privind cerintele de capital la nivelul bancilor si firmelor de investitii.
In octombrie 2005, UE adopta o noua directiva privind supravegherea institutiilor financiare. Aceasta transpunea pe plan european acordul Basel II ? un standard agreat de grupul G10 privind gradul de capitalizare al bancilor si firmelor de investii.
Noile reguli ofera institutiilor supravegheate mai multa flexibilitate, insa punerea lor in practica este o operatiune extrem de complexa.
Statele membre vor fi obligate sa aplice noua directiva de la 1 ianuarie 2007, cerinta pe care si Romania va trebuie sa o indeplineasca daca doreste sa adere anul viitor la UE. Comisia Europeana recomanda BNR si CNVM ca eforturile lor de transpunere a directivei sa fie mai bine coordonate, astfel incat sa permita in final o supraveghere coerenta a bancilor si firmelor de investitii. In plus, trebuie rezervata o perioada suficienta de timp intre momentul introducerii legislatiei si cel al implementarii, pentru a permite bancilor sa faca ajustarile necesare. Ca atare, ?pregatirile trebuie acum accelerate?, avertizeaza Comisia Europeana.
Nici sectorul asigurarilor nu este lipsit de probleme, cu toate ca s-au facut progrese. O serie de acte normative au fost aprobate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu scopul de a monitoriza mai bine societatile de asigurare. Totodata, s-a adoptat un nou plan de combatere a masinilor fara asigurare RCA. Problema este ca majoritatea institutiilor care trebuie sa implementeze planul nu au fost inca infiintate. In aceste conditii, exista riscul ca Romania sa nu poata semna la timp acordul multilateral, in baza caruia CSA sa elimine, pana in decembrie 2006, obligativitatea prezentarii la punctele de frontiera a politelor de asigurare pentru autovehicule. In consecinta, Comisia Europeana recomanda accelerarea urgenta a pregatirilor in domeniul asigurarilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News