top banner

Antibiotice si-a majorat profitul, dar actiunile raman scumpe

15 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Antibiotice a obtinut un profit net in 2009 de peste 12 milioane lei, cu 15% mai mare decat cel inregistrat in anul anterior, conform rezultatelor preliminare. Pretul la care se tranzactioneaza actiunile ramane insa destul de ridicat, ceea ce face putin atractiva o eventuala investitie in acest moment.

Cu toate ca anul trecut am asistat la o scadere economica de peste 7%, unele companii au reusit sa-si majoreze profitul. In acesta situatie se afla si Antibiotice Iasi (ATB), care a inregistrat o crestere a profitului net cu 15% ( de la 10,6 milioane lei in 2008 la 12,2 milioane lei).

Cea mai buna perioada a fost in primul trimestru din 2009, cand compania si-a asigurat aproape intreg profitul anual. Distributia profitului pe parcursul anului este puternic afectat de factori sezonieri, semestrul II fiind mult mai slab. Ultimul trimestru genereaza chiar pierderi destul de importante.

Facturile se incaseaza mai greu

Evolutia a avut loc in conditiile majorarii cifrei de afaceri anuale cu numai 2%, imbunatatirea profitabilitatii fiind posibila ca urmare a reducerii cheltuielilor de exploatare cu pana la 6%.

Activitatea firmei in 2009 s-a desfasurat in conditii dificile din cauza crizei economico-financiare si subfinantarii sistemului financiar, se arata in Raportul administratorilor. Incasarea cu dificultate a creantelor din sistem a determinat crestere a duratei medii de recuperare a contravalorii medicamentelor valorificate la aproape 300 zile. Acest lucru s-a reflecat in bilant, prin majorarea cu aproape 50% a creantelor comerciale.

Toate acestea au avut o influenta negativa asupra fluxului de numerar, in general in partea a doua a anului. Situatia va continua si in acest an, ca urmare a mentinerii prevederilor H.G. nr. 1088/2009, prin care au fost majorate termenele de decontare a medicamentelor gratuite si compensate, cat si celor consumate in spitale, considera conducerea companiei.

S-au redus stocurile

Antibiotice si-a concentrat atentia anul trecut pe optimizarea stocurilor de produse finite, atat la distribuitori cat si in depozitele firmei, in vederea reducerii imobilizarilor de resurse financiare. Conform bilantului de sfarsit de an, stocurile s-au diminuat de la 35 milioane lei in 2008 la 30 milioane in 2009.

Compania a demarat anul trecut investitiile pentru crearea unei noi capacitati de productie, in valoare de 9 milioane euro, ce urmeaza a fi pusa in functiune in 2012.

Ultimul pret de inchidere pentru titlurile ATB este de 0,62 lei pe actiune, ceea ce corespunde unui indice PER (raportul dintre pret si profit pe actiune) de peste 20.

Valoarea este cu mult peste nivelul la care sunt evaluate restul companiilor farmaceutice din Europa Centrala si de Est. Conform rapoartelor Erste Group, indicele PER se situeaza in medie la 12,5 in acest sector. Acest lucru inseamna ca actiunile ATB sunt destul de scumpe pentru a face atractiva o eventuala achizitie.

Si rentabilitatea financiara a companiei (raportul dintre profitul net si capitalurile proprii) este sub media regionala, de aproximativ 10%. Rentabilitatea s-a imbunatatit usor anul trecut la Antibiotice, ajungand insa la numai 4,8%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul