top banner

Prabusire spre normalitate!

03 Octombrie 2008 | Autor: Calin Clinciu

Nu poti castiga din afacerile imobiliare la fel ca din traficul cu droguri sau arme. Criza mondiala a dus la o normalizare brutala a pietei din Romania, proces care altfel ar fi durat mult mai mult. Ofertele umflate artificial inca domina piata, iar oportunitatile, desi putine, incep sa apara.
 
Intr-o perioada cand nume mari (si vechi!) de institutii financiare din SUA dispar peste noapte, cand bursele din toata lumea se intrec in scaderi si cand guvernele intervin speriate incercand sa limiteze dezastrul, ce s-ar putea spune despre piata imobiliara romaneasca?
 
De ce la noi nu scad mai mult (si mai repede!) preturile? Ce se intampla cu proiectele noi? Dar cu apartamentele vechi?
 
Criza financiar-imobiliara din Statele Unite, cu implicatiile ei mondiale, a pornit din transformarea pietei intr-un veritabil Caritas: cumparai o casa acum si pretul ei crestea luna de luna; n-aveai bani sa cumperi, ti se dadea un credit, nu erai solvabil pentru un credit cu 5 %, nici oproblema, primeai unul cu 11 % dobanda.
 
Banii curgeau, preturile caselor cresteau, bancile castigau (pe hartie !) bani frumosi, managerii incasau bancnote reale, indicii bursieri spargeau colturile din dreapta-sus ale monitoarelor si toata lumea era multumita.
 
Era logic ca lucrurile o luasera, bine de tot, razna. Si acum suntem in plina eruptie a vulcanului. Stim ca a inceput, dar nu stim cat va tine si nici ce amploare va avea.
 
In aceasta ecuatie Romania exista foarte putin. Bancile din Romania nu au o expunere atat de mare pe piata imobiliara, astfel incat sa fie afectate de o eventuala prabusire a acesteia. Sigur, daca banca–mama va avea probleme, atunci nici filiala ei autohtona nu se va simti prea bine.
 
Criza mondiala insa, a dus la o normalizare brutala a pietei din Romania, proces care altfel ar fi durat mult mai mult.
 
Asa, oamenii au inteles mult mai repede ca apartamentele vechi sunt prea scumpe pentru pretul cerut, ca apartamentele noi nu se pot scumpi la nesfarsit, ca terenurile nu valoreaza de zece ori mai mult in fiecare an si ca, in general, nu poti castiga din afacerile imobiliare la fel ca din traficul cu droguri sau arme.
 
Dezvoltatorii au inteles si ei ca nu orice proiect e viabil si, mai ales, au inceput sa simta pe pielea lor cat de greu e sa faci un proiect si din banii tai nu numai din cei ai bancilor si ai clientilor! Asta ar fi partea pozitiva a crizei.
 
Negativ este faptul ca investitorii nu stiu ce se va intampla, predictiile de vanzare sunt foarte greu de facut pe doi-trei ani, astfel incat in loc sa miste lucrurile toti asteapta sa vada ce se intampla …
 
Ofertele umflate artificial inca domina piata, iar oportunitatile, desi putine, incep sa apara… Investitorii adevarati stiu ca este imposibil sa vinzi cand pretul este maxim si sa cumperi cand acesta atinge cel mai scazut prag!
 
Calin Clinciu este director de dezvoltare la Euroest Invest.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul