In 2008, Dacia Logan MCV (varianta break) s-a vandut neasteptat de bine. Uimitor de-a dreptul a fost faptul ca “romanul ieftin” (asa cum este numit uneori modelul in presa germana) a intrecut la vanzari modelul Volkswagen Passat in tara lui natala. Rezultatul partidei din 2008 este urmatorul: 15.577 la 14.072 de unitati comercializate. Pe forumuri, germanii vorbesc despre Dacia ca fiind noua si adevarata “masina a poporului” (trad. Volkswagen). Unii isi lauda compatriotii care “in sfarsit s-au trezit si nu mai dau bani pe masini cu preturi exagerat de mari”. Si cu toate ca dealerii Dacia nu se plangeau deloc de vanzari, guvernul german le-a dat o mana de ajutor atat de generoasa, incat agentii comerciali au ajuns sa faca ore suplimentare in mod regulat.
Confruntat cu efectele crizei financiare si economice, sectorul auto german si-a activat lobby-istii. Acestia au facut presiuni asupra statului pentru un pachet de masuri care sa stimuleze vanzarile de masini in Germania. Rezultatul a fost cel mai de succes program de salvare a industriei auto din intreaga lume, iar reteta nici macar nu este “made in Germany”: Programul Rabla. Dar pe nemteste!
Pe scurt: eligibil este orice posesor al unei masini inmatriculate in Germania de cel putin noua ani de zile, dispus sa renunte la aceasta in favoarea depozitelor de fier vechi si sa achizitioneze un autovehicul nou cu emisii reduse de noxe. Diferenta notabila fata de varianta romaneasca a Rablei este ca guvernul nu a alocat un contingent limitat fiecarei marci.
Vanzarile Dacia au crescut dramatic de cand Berlinul scoate bani din buzunarul public. In luna febuarie, marca romaneasca se vindea atat de bine incat pe piata germana au trebuit sa fie aduse masini care nu se vindeau in Rusia pentru ca fabrica Dacia nu facea fata comenzilor. Inaintea erei Rabla, Sandero atingea vanzari de 80 de unitati saptamanal. Dupa Rabla, gurile au inceput sa se caste rand pe rand. Mai intai la sefii Renault, apoi la managerii concurentei, iar in final pe fetele analistilor din piata auto. Pentru ca Sandero a vandut 1000 de exemplare saptamanal.
Diferiti analisti economici au acuzat in presa germana faptul ca programul Rabla sprijina locurile de munca din strainatate si ca nu ajuta cu nimic piata muncii autohtona (germana). Criticii considera ca guvernul de la Berlin nu s-a gandit bine la acest efect “advers” al initiativei. Problema este insa ca in interiorul Uniunii Europene, Germania nu putea face nimic in acest sens. Protectionismul nu este acceptabil pe piata comunitara. Asadar Berlinul nu poate restrictiona in vreun fel acordarea primei de casare pentru autoturismele vechi, conditionand-o de achizitia unui produs german. Asa cum Dacia are succes in Germania, marcile nemtesti profita la randul lor de Rabla frantuzeasca si asa mai departe.
Dacia are asadar si ceva de oferit clientilor, nu este doar un profitor nerusinat al programelor de ajustare conjuncturala lansate de guvernul german. Iar la unul din dealerii Renault din orasul Bruhl, luat cu asalt de doritorii de Dacii, managerul a fost obligat sa angajeze o studenta care sa imparta cafea oamenilor de la coada. Sa mai spuna analistii ca Rabla germana creeaza locuri de munca numai in Romania...
AUTO BILD (11.07.2008)
“Nu, nimic nu pare la Sandero ieftin sau penibil, modelul nu are un aer de masina la care s-a economisit mai peste tot. (...) La un rulaj realist de 12.000km pe an, modelul romanesc merge practic pe gratis trei ani de zile inainte de a ajunge sa aiba costurile unui Polo”.
“Dupa un test de 100.000 km, Dacia Logan atinge performante de invidiat: nu a avut defectiuni de niciun fel, este economicos, nu are costuri ridicate de intretinere si nu pierde prea mult din valoare. Adevaratul Volkswagen!”
“Cautati o masina pentru evadarea din criza? Noi avem un candidat ideal: Dacia Logan MCV. (...) Usile de acces la portbagaj impresioneaza la magazinul de materiale de constructii, cele sapte locuri (dotare optionala) sunt utile la aniversarea copilului, iar la un volum maxim de incarcare de pana la 2350 de litri puteti ascunde lejer toata criza financiara si scapa de griji”.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.
23 Noiembrie 2020 | Auto
In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente.
19 Noiembrie 2020 | Auto
In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple
4 Noiembrie 2020 | Auto
Cu un deficit bugetar in crestere si cu dobanzi de refinantare a datoriei publice printre cele mai mari din Europa, cu un buget ale carui venituri merg aproape exclusiv pe plata salariilor si pensiilor, viitorul economiei romanesti nu suna deloc bine iar ajustarile dure ne pandesc dupa colt.
10 Septembrie 2020 | Auto
Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.
Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol
Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca