In ultimii 5 ani, Romania a traversat o perioada de crestere economica rapida, care a condus la supraincalzirea economiei si la aparitia unor dezechilibre externe. Expansiunea a fost insotita de o majorare a datoriilor in valuta, astfel ca economia a devenit expusa la fluctuatiile de curs valutar si la conditiile de finantare de pe pietele internationale.
In ultimul trimestru din 2008, activitatea economia a incetinit subit, iar in acest an, FMI estimeaza ca economia se va contracta cu 4%, din cauza scaderii cererii. Investitiile straine directe si intrarile de capital se vor reduce drastic, iar conditiile mai stricte de creditare vor limita finantarea sectorului privat.
Dupa ce increderea se va restaura, cererea agregata este de asteptat sa isi revina, insa, economia va stagna in 2010, in viziunea FMI. Doar din 2011, este de asteptat ca activitatea economica sa reintre pe crestere, intr-un ritm de 5%.Nici activitatea de creditare nu va mai cunoaste dinamica din anii anteriori. Creditul catre sectorul privat ar putea creste in acest an cu 15% - de doua ori mai putin decat in 2008. Bancile vor gasi tot mai greu clienti carora sa le dea noi credite, astfel ca in 2011, FMI vede o dinamica a creditului de numai 3,1%.
Pe 4 mai, Boardul Executiv al FMI a aprobat imprumutul de 12,9 miliarde de euro pentru Romania pentru a sprijini programul economic de ajustrare a dezechilibrului extern si stabilizare a sectorului financiar. In urma aprobarii, in jur de 5 miliarde euro vor fi disponibili imediat.
Cheltuielile fiscale excesive din 2008 au produs un deficit bugetar cu efecte destabilizatoare, in contextul crizei financiare. Lipsky arata ca reformele fiscale planificate urmaresc sa limiteze presiunea cheltuielilor bugetare, sa imbunatateasca procedurile bugetare si sa eficientizeze colectarea veniturilor.
Distribuie articolul
Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.
Citeste mai multInceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc.
Citeste mai multCresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat.
Citeste mai multBanca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?
Citeste mai mult