Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

De ce trebuie sau nu sa-mi schimb fondul de pensii?


La finele lunii mai se vor implini doi ani de la incasarea primelor contributii la fondurile de pensii administrate privat. CSSPP va oferi primele statistici privind valoarea ratei medii ponderate de rentabilitate a pietei sau a celei minime a tuturor fondurilor. Cat de viabila poate fi strategia schimbarii administratorului?

Un participant poate sa schimbe in orice moment administratorul printr-o notificare in prealabil a acestuia. Aceasta decizie inseamna insa si plata unei penalizari de 5% din activul net personal. In ciuda restrictiei, peste 15.000 de contribuabili la pilonul II au hotarat sa treaca la alt fond.

Cei care au optat pentru un alt administrator in primul an au platit o suma mai mica, in timp ce, pentru transferurile din al doilea an, penalizarea in valoarea absoluta a fost mai mare, sumele stranse in conturi fiind si ele mai mari. Acesta a fost unul dintre motivele reducerii numarului plecarilor din cel de-al doilea an.

In plus, norma CSSPP privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat a scos din scena agentii de marketing. Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, numarul transferurilor s-a redus cu peste doua treimi, fapt ce releva indirect influenta anterioara a agentilor de marketing in luarea deciziilor de transferare a participantilor.

Fereastra deschisa la fondurile de pensii

Intrucat penalizarea se aplica pentru transferurile realizate inainte de implinirea a 2 ani de la momentul aderarii, majoritatea participantilor la fonduri au inca din luna martie posibilitatea de a-si schimba administratorul fara a le fi afectat activul din cont.

De aceasta «facilitate» legala se bucura toti cei care au aderat la pilonul II inca din timpul campaniei initiale, respectiv in intervalul septembrie 2007 – ianuarie 2008, dar si persoanele care au fost distribuite catre fonduri in urma marii loterii din martie 2008.

Ne putem astfel schimba administratorul la fiecare 2 ani fara sa platim penalizari. Aceasta este o conditie esentiala pentru a nu diminua activul din cont. Altfel, cu trecerea timpului, daca vom fi penalizati riscam sa renuntam la o parte tot mai mare din castigurile obtinute.

Argumente pro si contra

Un fond de pensii este un jucator ale carui strategii de investitii vizeaza orizonturi de timp medii si lungi. Unele decizii investitionale din prezent pot sa aduca primele beneficii notabile chiar si peste un an sau doi. Este posibil ca renuntand la un fond, la un moment dat, sa pierdem anumite castiguri potentiale. De asemenea, performantele inregistrate de un fond intr-un anumit interval nu reprezinta o garantie a randamentelor viitoare. Mai ales, daca intervalul de timp nu este unul suficient de mare pentru a permite comparatii de calitate intre performantele jucatorilor.

Totusi, chiar si pe baza unei perioade de doar 2 ani, pot fi construite cateva repere. Desi mai avem de asteptat pana la finele lunii mai, topul randamentelor obtinute de la lansare nu se va modifica semnificativ. Ori, discutam de existenta unor diferente chiar si de peste 10 puncte procentuale intre performante. Desigur, nu vom putea alege intotdeauna calul castigator. Important este sa identificam insa pe cei care vor fi intotdeauna printre primii la trecerea prin dreptul punctelor intermediare anuale.

Sa presupunem ca dupa 30 de ani de contributii, randamentul mediu anual al pietei fondurilor va fi de 5%. Daca reusim prin optiunile noastre sa fim intotdeauna incadrati in randul jucatorilor cu randament mediu anual de 6% - deci cu 1 p.p. deasupra mediei - ne vom asigura o pensie mai mare cu 15-20%. Daca performanta medie obtinuta va fi cu 2 p.p. mai mare, pensia va creste la randul ei cu 35-40%. In aceste conditii, trebuie sa fim extrem de atenti in alegerile facute.


Distribuie articolul
Alte articole

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

Citeste mai mult

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

Citeste mai mult

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.

Citeste mai mult