De ce trebuie sau nu sa-mi schimb fondul de pensii?

La finele lunii mai se vor implini doi ani de la incasarea primelor contributii la fondurile de pensii administrate privat. CSSPP va oferi primele statistici privind valoarea ratei medii ponderate de rentabilitate a pietei sau a celei minime a tuturor fondurilor. Cat de viabila poate fi strategia schimbarii administratorului?

Un participant poate sa schimbe in orice moment administratorul printr-o notificare in prealabil a acestuia. Aceasta decizie inseamna insa si plata unei penalizari de 5% din activul net personal. In ciuda restrictiei, peste 15.000 de contribuabili la pilonul II au hotarat sa treaca la alt fond.

Cei care au optat pentru un alt administrator in primul an au platit o suma mai mica, in timp ce, pentru transferurile din al doilea an, penalizarea in valoarea absoluta a fost mai mare, sumele stranse in conturi fiind si ele mai mari. Acesta a fost unul dintre motivele reducerii numarului plecarilor din cel de-al doilea an.

In plus, norma CSSPP privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat a scos din scena agentii de marketing. Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, numarul transferurilor s-a redus cu peste doua treimi, fapt ce releva indirect influenta anterioara a agentilor de marketing in luarea deciziilor de transferare a participantilor.

Fereastra deschisa la fondurile de pensii

Intrucat penalizarea se aplica pentru transferurile realizate inainte de implinirea a 2 ani de la momentul aderarii, majoritatea participantilor la fonduri au inca din luna martie posibilitatea de a-si schimba administratorul fara a le fi afectat activul din cont.

De aceasta «facilitate» legala se bucura toti cei care au aderat la pilonul II inca din timpul campaniei initiale, respectiv in intervalul septembrie 2007 – ianuarie 2008, dar si persoanele care au fost distribuite catre fonduri in urma marii loterii din martie 2008.

Ne putem astfel schimba administratorul la fiecare 2 ani fara sa platim penalizari. Aceasta este o conditie esentiala pentru a nu diminua activul din cont. Altfel, cu trecerea timpului, daca vom fi penalizati riscam sa renuntam la o parte tot mai mare din castigurile obtinute.

Argumente pro si contra

Un fond de pensii este un jucator ale carui strategii de investitii vizeaza orizonturi de timp medii si lungi. Unele decizii investitionale din prezent pot sa aduca primele beneficii notabile chiar si peste un an sau doi. Este posibil ca renuntand la un fond, la un moment dat, sa pierdem anumite castiguri potentiale. De asemenea, performantele inregistrate de un fond intr-un anumit interval nu reprezinta o garantie a randamentelor viitoare. Mai ales, daca intervalul de timp nu este unul suficient de mare pentru a permite comparatii de calitate intre performantele jucatorilor.

Totusi, chiar si pe baza unei perioade de doar 2 ani, pot fi construite cateva repere. Desi mai avem de asteptat pana la finele lunii mai, topul randamentelor obtinute de la lansare nu se va modifica semnificativ. Ori, discutam de existenta unor diferente chiar si de peste 10 puncte procentuale intre performante. Desigur, nu vom putea alege intotdeauna calul castigator. Important este sa identificam insa pe cei care vor fi intotdeauna printre primii la trecerea prin dreptul punctelor intermediare anuale.

Sa presupunem ca dupa 30 de ani de contributii, randamentul mediu anual al pietei fondurilor va fi de 5%. Daca reusim prin optiunile noastre sa fim intotdeauna incadrati in randul jucatorilor cu randament mediu anual de 6% - deci cu 1 p.p. deasupra mediei - ne vom asigura o pensie mai mare cu 15-20%. Daca performanta medie obtinuta va fi cu 2 p.p. mai mare, pensia va creste la randul ei cu 35-40%. In aceste conditii, trebuie sa fim extrem de atenti in alegerile facute.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus