top banner

Comisia Europeana vrea ca informatiile de la Biroul de Credit sa circule in UE

04 Septembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Comisia Europeaza a creat un grup de lucru care va cauta solutii pentru ca bancile europene sa poata accesa datele inscrise la biroul de credit din fiecare stat membru. Acest proiect va putea permite unui client din Romania sa obtina credit de la o banca din strainatate la costuri mai mici.
 
Unul din primii pasi in cadrul strategiei Comisiei Europene de unificare a pietelor de credite ipotecare a fost concretizat: s-a stabilit componenta Grupului de Experti in Istoricul Creditelor. Obiectivul acestuia este de a identifica solutii prin care informatiile legate de istoricul de credit al cetatenilor UE sa poata circula liber.
 
Liber la credite ieftine din strainatate
 
Acest proiect va permite ca datele pozitive sau negative cu care o persoana este inscrisa in Romania la Biroul de Credit sa poata fi accesate si de alte banci din spatiul Uniunii Europene. In acest fel, un finantator din Germania sau Franta, de exemplu, va putea verifica imediat bonitatea unui client din Romania pentru a-i evalua capacitatea de rambursare.
 
Astfel, unul din motivele majore pentru care un roman nu putea contracta un credit de la o banca din afara granitelor, in conditii mai avantajoase, va fi eliminat.
 
"Accesul institutiilor financiare la informatiile privind istoricul de creditare al clientilor este crucial pentru dezvoltarea unor piete competitive", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.
 
El a specificat ca accesul institutiilor la datele clientilor va avea un impact benefic asupra consumatorului. Acestia vor avea posibilitatea de a alege din mai multe oferte si in consecinta, pot beneficia de costuri mai scazute.
 
Nici un candidat din Romania
 
Grupul de lucru este format din 20 de experti individuali sau reprezentanti ai diferitelor institutii de profil din strainatate.
 
Acestia au sarcina de a-si prezenta recomandarile, printr-un raport finalizat in mai 2009. Prima sedinta a grupului nou infiintat va avea loc pe 26 septembrie, la Bruxelles.
 
Din componenta grupului fac parte oficiali din diverse tari, reprezentanti ai autoritatilor de protectie a datelor personale, birouri de credit, asociatii de protectie a consumatorului, asociatii bancare, dar si ai unor banci importante, precum Societe Generale sau Royal Bank of Scotland .
 
Formarea Grupului de Experti s-a facut pe baza candidaturilor individuale, decizia finala privind componenta acestuia fiind luata de Comisia Europeana.
 
Procesul de primire a aplicatiilor a inceput in iunie iar data limita pentru inregistrare a fost 14 iulie. Unica cerinta impusa pentru a putea fi inclus in grupul de lucru a fost demonstrarea competentelor si a experientei practice acumulate in domeniul financiar bancar sau in domeniul birourilor de credit.
 
Conform declaratiilor transmise de reprezentantii Comisiei Europene, nu a fost primita nici o candidatura din Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul