top banner

Cum se manifesta criza economica?

06 Aprilie 2009 | Autor: Marius Serban

Confruntate cu o cerere scazuta, companiile au decis sa diminueze productia si sa trimita o parte dintre salariati in somaj. Siguranta locului de munca a devenit o preocupare si pentru restul angajatilor, care si-au redus in consecinta consumul, accentuand tendinta de diminuare a cererii. Doar investitiile publice mai pot acum revigora economia.

Europa Occidentala a intrat in ceea ce pare a fi cea mai adanca si lunga recesiune de dupa cel de-al doilea razboi mondial, spun analistii de la BNP Paribas. “Va fi nevoie de cel putin 2 ani pentru ca economia sa revina la un ritm de crestere economica pozitiva. Intre timp, scaderea economica va deveni tot mai pronuntata, iar somajul va creste”, se arata intr-un raport recent al bancii franceze.

Zona euro iese din recesiune in 2010

In zona euro, recesiunea s-a accentuat puternic in trimestrul IV, cand PIB s-a comprimat cu 1,5% (in termeni anuali). In acest an, sunt asteptate scaderi trimestriale mai mari de 1%, urmand ca economia sa reintre intr-o faza de crestere, abia de la mijlocul lui 2010. In anumite tari, cum este Spania, criza va fi chiar mai indelungata, cresterea economica fiind amanata pana in 2011.

Sectorul cel mai afectat de criza financiara a fost industria, care a scazut cu 6% in trimestrul IV din 2008. Din acest motiv, tarile unde acest sector are o contributie majora in economie (cum este cazul Germaniei) au fost lovite din plin.

Si tarile din Europa Centrala si de Est – precum Romania - au resimtit efectele, deoarece s-au confruntat cu o cerere scazuta pentru exporturi. Fiind economii cu un grad mare de deschidere (exporturile si importurile ocupa o pondere majora in PIB), contractia aparuta pe principala lor piata de desfacere (zona euro) nu putea sa nu aiba consecinte negative.

Scade cererea, creste somajul

Analistii de la BNP Paribas cred ca economia zonei euro se va contracta sever in primul trimestru din 2009. Foarte multe companii detineau stocuri importante la finele anului trecut. Cum vanzarile au scazut, ele vor astepta mai intai sa valorifice stocurile, astfel ca productia va fi mentinuta la cote foarte mici.

Evident, acest lucru este insotit de o crestere a somajului, ceea ce nu face decat sa amplifice criza economica. Incertitudinea asupra locurilor de munca determina populatia sa-si amane consumul, diminuand astfel cererea agregata. Iar, singurul factor care poate scoate economia zonei euro din amorteala sunt cheltuielile publice.

Scenariul care se deruleaza in zona euro este acelasi cu cel care se manifesta si la noi. Singura diferenta este ca in cazul Romaniei nu asistam la o recesiune, ci la o incetinire abrupta a cresterii economice, dar cu aceleasi efecte: scade productia, creste somajul, se reduce consumul si economia incetineste. Programul cu FMI are menirea sa scoata economia din impas, prin impulsionarea investitiilor publice, dupa modelul adoptat de tarile vest-europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul