top banner

Frica de fatalitate

26 Martie 2009 | Autor: Alin Iacob

Frica de fatalitate

Galeria cu ciudatenii si aberatii se mareste pe zi ce trece, intr-o tara cu numeroase atitudini si reactii lipsite de logica si in care creste alarmant numarul situatiilor stupide. Acestea nu lipsesc, din pacate, nici in materie de economie si finante. Ba, mai grav, sunt exprimate de inalti oficiali, riscand sa ne faca de ras in fata strainilor.
 
Negocierile cu FMI ne-au permis sa aflam care sunt spaimele cele mai mari ale oficialitatilor de la Bucuresti in contextul agravarii crizei financiare. Nu, n-ati ghicit, nu este vorba de diminuarea drastica a pietelor de desfacere pentru exportatori, nici de reducerea apetitului bancilor pentru creditare, nici de nivelul dobanzilor din piata, nici de eventualele presiuni speculative asupra leului si nici chiar de cresterea numarului celor ramasi fara serviciu.
 

De cine se tem guvernantii?

 
Marii ganditori din conducerea tarii au cu totul alte motive de ingrijorare. Bunaoara, ei se tem de fatalitate. Si de ghinion. O informatie aiuritoare a razbatut in ultimele zile dinspre negociatorii romani ai imprumutului de la FMI. Acestia au insistat ca valoarea finantarii acordate Romaniei sa nu fie de 13 miliarde de euro, ci de 12,95 miliarde.
 
Motivul straniei valori este dezvaluit de o stire a agentiei de presa Mediafax:
 
“(...)Unul dintre cei mai importanti negociatori din partea romana ar fi spus in timpul discutiilor: Faceti ceva cu cifra aia! Scoateti 13 de acolo, e numar cu ghinion! Mai multi oficiali romani au agreat ideea, care a fost preluata in discutiile ulterioare si s-a impus ca pozitie oficiala in timpul negocierilor. Valoarea exacta a imprumutului a fost scrisa abia marti, in ultima varianta a scrisorii de intentie”.
 
Ca unii dintre cei care ne conduc au angoase si superstitii in particular este de inteles si, pana la urma, uman. Dar a face din asta un punct de negociere cu FMI depaseste orice limita a normalului.
 

Ce se mai putea avea in vedere?

 
Nu e vorba ca s-au pierdut prosteste 5 milioane de euro, pentru ca suma este derizorie in comparatie cu nivelul negociat al imprumutului. Dar o asemenea abordare, pe langa faptul ca va ramane probabil in anecdotica FMI, este de natura sa trezeasca serioase indoieli asupra capacitatii autoritatilor romane de a face fata adevaratelor provocari pe care le presupune criza.
 
In plus, negociatorii care au transpirat serios in efortul de a elimina numarul aducator de nenorociri din scrisoarea de intentie catre FMI au scapat din vedere un aspect care risca sa le anuleze succesul. Conform Mediafax, valoarea finala a imprumutului a fost convenita – fatalitate – intr-o zi de marti, cand tot romanul stie ca trebuie sa te temi de cele 3 ceasuri rele care te pot lovi cand te astepti mai putin.
 
Si mai este inca un element care ar putea sa le dea frisoane. Desi amenintarea fatidicului 13 a fost indepartata, nu este deloc de bun augur lipsa de la negocieri a unui sobor de preoti care sa fi sfintit hartia pe care s-a redactat scrisoarea de intentie si care sa alunge duhurile rele din incaperile unde s-au purtat discutiile.
 

Posibile solutii in vreme de criza

 
In contextul unei asemenea demonstratii de competenta si fundamentare riguroasa a necesitatii de finantare, nu sunt prea multe comentarii de facut. E clar, suntem pe maini bune! Si se pare ca nu prea mai avem de ce sa ne facem griji in legatura cu efectele crizei.
 
In proxima sedinta de guvern, executivul ar putea lua in discutie infiintarea unui departament de colectare si sterilizare a pisicilor negre, ar putea decide reducerea impozitului pe profit si pe salariu in cazul celor care pot dovedi ca-si scuipa in san sau de trei ori peste umar inaintea inceperii zilei de lucru si n-ar strica sa decida si monitorizarea cu mai mare atentie a deplasarii stolurilor de ciori, a corbilor si cucuvelelor si a altor semne rau prevestitoare.
 
In plus, poate ca ar trebui sa analizeze oportunitatea de a recomanda asociatiilor de locatari si municipalitatilor sa schimbe numarul 13 din adresele citadinilor, devenite mult mai periculoase decat cladirile cu bulina rosie.
 
O posibila solutie, fara indoiala mult mai norocoasa, ar fi celebrul 11 bis din cunoscuta sceneta a marelui Caragiale, “Caldura mare”. Iar replica nemuritoare a feciorului grav afectat de caldura – “A zis domnul ca nu vrea sa puie 13, ca e fatal!” ar putea deveni regula, pentru a ne feri de toate relele pamantului. Hai noroc!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul