Participantul trebuie sa se adreseze angajatorului pentru a verifica daca acesta transmite catre autoritatile statului datele corecte de identificare ale angajatului (declaratiile nominale).
In cazul in care CNP-ul acordat oficial (cel inscris pe Cartea de Identitate) are elemente eronate (spre exemplu nu corespunde data nasterii sau este identic cu CNP-ul unei alte persoane) participantul trebuie sa se adreseze organelor competente in materie de evidenta a persoanei.
Participantul trebuie sa comunice CNPAS aceasta situatie si sa ceara instructiuni privind corectarea datelor de identificare in evidentele acestei institutii.
Ulterior acestor corectii, participantul trebuie sa intreprinda masurile necesare remedierii evidentei privind contul de pensie privata.
In domeniul pensiilor private, Norma nr. 22/2009 reglementeaza procesele de aderare si evidenta a participantilor la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II).
Avand in vedere prevederile legale in vigoare specifice pensiilor administrate privat, trebuie sa va adresati administratorului cu care aveti incheiat actul individual de aderare, pentru efectuarea demersurilor necesare in vederea corectarii anomaliei privind contul dvs. de pensie privata, anomalie rezultata in urma unei erori de CNP.
Ca partea a setului de masuri reparatorii, in cazul in care, ca urmare a unei erori de CNP, au fost create doua conturi distincte de pensie private, disponibilitatile dvs. banesti (reprezentand contravaloarea activului personal net) din contul cu CNP gresit vor putea fi transferate fara penalitati, in contul cu CNP corect, urmand prevederile legale privind transferul (Norma nr. 12/2009 privind transferul participantilori intre fondurile de pensii administrate privat) si instructiunile administratorului la care doriti sa va transferati.
Suplimentar mai putem mentiona faptul ca, in baza Art. 30. – (1) din Norma 22/2009, in data de 12 a fiecarei luni, CNPAS transmite administratorilor liste de atentionare printre care si o lista cu informatii referitoare la participanti care au drept efect modificari in Registrul participantilor.
In acelasi timp, participantul este obligat sa notifice in scris administratorului fondului de pensii administrat privat la care a aderat sau a fost repartizat aleatoriu, precum si angajatorului sau angajatorilor, dupa caz, orice modificare referitoare la elementele de identificare si/sau de contact, insotite de copiile actelor doveditoare eliberate de institutiile abilitate, in termen de 30 de zile calendaristice de la eliberarea acestora.
Dan Zavoianu este director de comunicare CSSPP.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii
Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
24 Mai 2018 | Fonduri de pensii
Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?
21 Mai 2018 | Fonduri de pensii
In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i
Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.