top banner

Clientii nu scapa de costul scrisorii de refinantare

28 Iulie 2008 | Autor: Alexandra Popa

De trei ani, bancile se perfectioneaza in a ocoli normele de creditare pentru populatie impuse de BNR. Recent, si-au folosit experienta acumulata si in relatia cu ANPC. Dupa ce au fost amendate pentru practicarea de comisioane la scrisoarea de refinantare, ele si-au modificat contractele astfel incat aceste costuri sa nu mai poata fi contestate.
In urma unei actiuni de control efectuate la inceputul verii, ANPC a amendat o serie de banci pentru faptul ca impun comisioane clientilor pentru scrisoarea de refinantare, pe motiv ca nu le specifica in contract. Perceperea acestui cost a fost catalogata de autoritate drept practica comerciala incorecta, iar bancile care solicitau taxa au fost amendate.
Dupa aproape o luna de la controlul efectuat, anumite banci au renuntat la perceperea comisionului, conformandu-se deciziei ANPC. Insa, in paralel, o parte dintre ele au inceput sa-si modifice contractele, pentru a include noi clauze despre aceste comisioane. 
Aceasta practica va da dreptul bancilor sa solicite comisionul aferent eliberarii scrisorii de refinantare numai clientilor care vor semna un contract in viitor. Clientii existenti, ale caror contracte nu includ clauze cu privire la acest comison, nu vor mai fi obligati sa-l plateasca.
Bancherii umbla la contracte

Raiffeisen Bank, BRD, OTP Bank sunt o parte din bancile care au eliminat comisionul perceput la eliberarea scrisorii de refinantare pentru clientii vechi, dar il vor trece obligatoriu in contractele de creditare ce urmeaza a fi incheiate in viitor.

Nu toate bancile au lasat insa clientii vechi sa scape de acest cost. La Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit Tiriac Bank, comisionul de eliberare a scrisorii este in continuare perceput celor care doresc sa se refinanteze in alta parte.
La Bancpost, pentru eliberarea scrisorii de refinantare, clientii trebuie sa semneze un act aditional la contract prin care sunt de acord sa plateasca taxa ceruta de banca.
Decizia este motivata de faptul ca eliberarea documentului implica o munca suplimentara din partea functionarilor bancii. 
De asemenea, banca isi ia angajamentul de a scoate de sub ipoteca imobilul cu care se garanteaza in momentul in care primeste suma inscrisa pe scrisoare.
Nivelul comisioanelor nu este atacat
Un alt aspect criticat este faptul ca valoarea comisionului difera foarte mult de la o banca la alta, putand fi considerat chiar excesiv in anumite cazuri. Practic, clientii ajung sa plateasca pentru acelasi serviciu intre 50 lei - la OTP Bank - si 150 euro – la Volksbank.
Conducerea ANPC spune ca institutia nu se poate pronunta asupra nivelului acestui comision. "Doar instanta ar putea decide daca este un cost prea mare sau nu", a spus presedintele ANPC, Dan Vlaicu.
Merita semnalat ca in Marea Britanie, institutia care protejeaza interesele consumatorilor a castigat recent un proces impotriva bancilor, acestea fiind acuzate ca percep comisioane excesive atunci cand clientii depasesc plafonul de credit acordat. In consecinta, institutiile financiare britanice au fost nevoite sa inapoieze clientilor o parte din comisioanele incasate necuvenit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul