top banner

Vanzarea de fonduri mutuale prin banci poate conduce la conflicte de interese

20 Octombrie 2009 | Autor: Marius Serban

Cand isi fac un depozit la banca, clientii primesc acum si recomandarea sa investeasca in fonduri mutuale. Metoda a permis administratorilor care fac parte din grupuri bancare sa isi majoreze numarul de investitori, chiar si pe timp de criza. Concurentii avertizeaza ca este posibil ca investitorii sa nu stie exact la ce riscuri se expun.

Principala problema in domeniul fondurilor mutuale este nivelul scazut de educare a populatiei. Atunci cand trebuie sa-si fructifice banii disponibili, majoritatea romanilor se gandesc la depozite. Foarte putini iau in calcul si alte oportunitati, cum ar fi investitiile in fondurile mutuale.

Acest fapt este demonstrat si de datele statistice. In Austria, Germania si Ungaria, investitiile in fonduri mutuale reprezinta 10-20% din averea financiara a populatiei, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Asset Management. La noi, insa, aceasta pondere este de 2%.

Consilierii din banci atrag clientii

In ultima vreme, insa, investitiile in fondurile mutuale ale romanilor au inceput sa creasca. Daca pe pietele externe, criza financiara a facut ca populatia sa isi retraga banii din fonduri, la noi s-a intamplat exact invers.

Acest lucru a fost posibil, in principal, datorita strategiilor de vanzari adoptate de administratori. Societatile, membre ale unor grupuri bancare, au inceput sa vanda fonduri mutuale si prin unitatile bancare. In momentul in care o persoana doreste sa constituie un depozit, consilierul bancar ii recomanda si o investitie in fonduri.

Metoda a permis atragerea unui numar insemnat de clienti. “In ultimele 4 trimestre, atat BCR Monetar cat si BCR Obligatiuni, sunt vandute in mod constant. Inregistram vanzari prin peste 600 de unitati din cele 650 de unitati BCR”, a spus Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, in cadrul unui seminar Finmedia.
Fondul monetar BCR a atras 28.000 de investitori, din care 80% sunt persoane fizice, iar cel de obligatiuni are 15.000 de investitori, din care 72% persoane fizice.

Strategia a dat roade si la Raiffeisen. “Experienta ne-a aratat ca investitorii sunt reticenti deoarece nu cunosc detaliile fondurilor. I-am invitat sa plaseze initial sume mici, care sa nu le puna in pericol situatia financiara, de pana la 100 lei in multe cazuri. In urmatoarele 3 luni, peste 35% dintre acestia si-au majorat succesiv detinerile in fonduri, astfel ca in prezent soldul mediu depaseste 5.000 lei”, afirma Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Informarea investitorilor are nevoie de un cadru legal

Pe alta parte, administratorii care nu sunt afiliati unor grupuri bancare atrag atentia ca acest mod de vanzare ascunde un conflict de interese. “Din semnalele pe care le avem, in retelele bancare lucrurile nu se intampla asa cum ar trebui. Cresterile pe care le inregistreaza administratorii se datoreaza unei presiuni pe vanzarea produselor respective si este posibil ca investitorii sa nu stie exact la ce riscuri se expun”, spune Eugen Voicu, director executiv la Aviva Investors.

E bine de stiut ca pe pietele dezvoltate modul in care sunt vandute fondurile mutuale prin unitatile bancare este uneori destul de strict reglementat. Acest lucru este necesar deoarece, de multe ori, consumatorii asociaza fondul cu banca ce il vinde, fara sa isi dea seama ca, de fapt, investitia in fonduri nu este garantata.

Din acest motiv, reglementarile din Statele Unite aplica reguli mai stricte pentru bancile care vand propriile fonduri mutuale. Scopul final este ca investitorul sa faca distinctia intre banca si fond.

Pentru a proteja consumatorii, Federal Reserve impune bancilor sa prezinte o declaratie scrisa clientilor, din care sa reiasa ca banca nu face decat o recomandare de investitie, iar unitatea de fond nu este garantata nici de catre banca si nici de catre Sistemul de garantare a depozitelor.

O reglementare similara ar fi probabil benefica si la noi, pentru a asigura o protectie adecvata a investitorilor. In acest fel, s-ar elimina posibilitatea ca o persoana sa fie nemultumita ulterior de faptul ca functionarul de la banca nu l-a informat complet asupra riscurilor.

Asa cum experienta a aratat pana acum, angajatii bancilor au probleme uneori in a explica publicului chiar si produsele proprii ale institutiei. Modul in care au fost vandute creditele cu dobanda fixa pe 1 an a evidentiat cel mai bine aceste lipsuri. Foarte multi clienti au fost luati pe neasteptate de majorarea ratelor dupa perioada initiala, deoarece nu le-a fost explicata suficient de bine modalitatea de calcul a ratei dobanzii. De aceea, nu este exclus ca pe viitor, unii clienti sa se prezinte mai tarziu la banca ca sa ceara explicatii pentru randamentul fondului mutual.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul